Wat kan jij leren van Dafne Schippers?

Na mijn verhaal met Robin Kind word ik een week later wederom geconfronteerd met een bijzondere prestatie!!! Wat uit het interview van Dafne en haar coach naar boven komt zijn misschien niet de antwoorden die ieder verwacht en/of zou willen horen.

Het draait niet alleen om talent bij Dafne Schippers

Dat Dafne een bijzonder talent is, is al wel gebleken, dat zij daar boven op een geweldige mentaliteit heeft met een enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen maakt het plaatje nog mooier. Succes komt niet vanzelf en je moet er keihard voor werken en trainen om aan de top te komen. Er zijn alleen zo velen die dat doen. Wat is nu het verschil tussen de één en de ander? Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, dat het onmogelijk is te pin pointen waardoor het succes ontstaat.

Ontspanning en focus tijdens de race

Er zijn wel een aantal opmerkingen van een aantal mensen in de directe omgeving van Dafne Schippers die mij veel vreugde brengen. Zo wordt er door Dafne en haar coach elke keer weer gehamerd op de ontspanning en de focus. Ook nog een keer aangehaald door Gregory Sedoc. De focus ligt hierbij altijd op het proces. D.w.z. dat haar aandacht altijd is op datgene waar zij invloed op kan uitoefenen.

Mijn vraag aan de Golfer is: “Waar ligt jouw aandacht tijdens het spel?

Kijk je naar waar de slag is geëindigd of ben je bewust geweest van je beweging? Ook dit kun je weer 1-op-1 doorvertalen naar een eventuele werksituatie. Er is geen goed of fout hierin, alleen ben je bewust van wat er zich afspeelt. Je ziet dat bij Dafne, naarmate het belangrijker wordt, haar focus zich verschuift van omgeving naar haar zelf. Dus de wedstrijdspanning brengt meer focus aan i.p.v. dat zij meer spanning vanuit haar zelf ervaart.

visie

 

Topsporters ontspannen juist om topprestaties neer te zetten

Wedstrijdspanning is totaal iets anders dan de spanning die jezelf oplegt, waardoor je in de meeste gevallen gaat verkrampen. Bij toppers is juist deze wedstrijdspanning nodig om te excelleren, waar het voor de gemiddelde sporter het juist kan leiden tot verkramping. Het genieten van het lopen van een 100 meter finale tijdens een wereldkampioenschap is daarbij van wezenlijk belang.

Bij de meeste toppers in de verschillende sporten zie je dit fenomeen terugkomen. Door te lachen creëer je ontspanning en dat is juist nodig om tot een uitzonderlijke prestatie te komen. De spanning is bij de meeste mensen in hun gezicht af te lezen wordt er gezegd. Er is wetenschappelijk bewezen dat je de meeste spanning opslaat in je gezicht. Vandaar dat Pete Sampras altijd met zijn tong tussen zijn tanden speelden wanneer het spannend werd. Door de ontspanning in zijn gezicht creëerde hij ontspanning in zijn lichaam.

Hoe leer je van Dafne Schippers en zorg je voor ontspanning bij jezelf?

Hoe kun jij ervoor zorgen dat je deze ontspanning kunt realiseren? Waar praten Top-Sporters over? Is dat juist het resultaat of juist het proces? Het gaat ook niet om mijn antwoord maar juist jouw antwoord. Ik weet het namelijk niet voor jou, maar kan je wel aan het denken zetten zodat jij je eigen antwoord vindt!!! Niemand weet het namelijk beter dan jijzelf. Dus ga aan de slag en laat jezelf verrassen met wat je onderweg tegenkomt. Ga niet zoeken het antwoord ligt in jezelf.

Heel veel plezier en blijf lachen!!!!