Wat is vitaliteit? En hoe word je vitaal?

Definitie van vitaliteit

De definitie van vitaliteit is volgens Van Dale ‘energie om te leven’. Het gaat er dus om dat je kracht vindt – en ook houdt – om optimaal van te leven. Zowel ‘energie’ als ‘leven’ moeten hier allebei in de breedste zin van het woorden worden opgevat. Energie is niet alleen een brandstof waarop de motor blijft draaien. In de definitie van energie in woordenboeken komt vaak de term ‘kracht’ voor. In het kader van vitaliteit staat het ook voor kracht die je haalt uit motivatie, inspiratie en werkplezier. Leven moeten we hier niet definiëren als niet-dood. Nee, leven betekent eerder welbevinden. Om precies te zijn om welbevinden op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

Vitaliteit: betekenis

Vitaliteit is van grote betekenis voor ons. Zowel fysiek als mentaal moeten we genoeg energie hebben. Krachtig genoeg dienen we te zijn, om gelukkig en gezond door het leven te manoeuvreren. Wie niet vitaal genoeg is, voelt zich futloos, neerslachtig, lamlendig of moe. Vitale mensen zijn juist energiek, hebben zin om dingen te ondernemen, kunnen bogen op een opgeruimd humeur en zijn gelukkig. Om te kunnen leven, hebben we energie nodig. Maar hoe krijg je energie? En hoe houd je het energieniveau vervolgens hoog? We zullen daarvoor kijken naar de verschillende aspecten van vitaliteit.

Fysieke energie en gesteldheid: beweging

Fysieke vitaliteit is de basis. Levenslust, energie, inspiratie, motivatie, werklust, levensgeluk: het lukt allemaal veel makkelijker als je in een gezond lijf zit. Beweging is hierin één van de belangrijkste zaken. Beweging zorgt voor doorbloeding, houdt de cellen gezond, de spieren en gewrichten in shape en maakt mensen mentaal weerbaarder en minder gestresst. Je hoeft niet iedere dag een marathon te lopen om de effecten te merken. Onderzoeken wijzen uit dat een half uur wandelen of fietsen per dag al een enorm effect heeft. De beste remedie: laat de auto staan. Het is een open deur, maar laat dat geen dooddoener zijn. Fiets of wandel naar je werk, het winkelcentrum of je vrienden. Ook als het regent. Voeding, alcohol en roken hebben ook een enorm effect op de vitaliteit. De adviezen daarover mogen bekend zijn.

Vitaal op emotioneel en mentaal vlak

Ben je vaak geprikkeld? Kun je slecht tegen stress? Heb je last van schommelingen in je humeur? Merk je dat je tegenslagen niet meer zo goed aankunt? Dan is je mentale vitaliteit niet optimaal. De emotionele en mentale kracht hangt nauw samen met de fysieke. Een gezonde geest begint met een gezond lichaam. Het is cliché, maar oh zo maar. Daarnaast: mentale vitaliteit bewerkstellig je ook door voldoende te ontspannen. Het is zaak om soms de aandacht helemaal weg te trekken van het dagelijkse, hectische leven. Dit doe je door bijvoorbeeld te sporten, mediteren of puzzelen. Vergeet ook vooral niet om genoeg pauze te nemen. Je pauzetijd heeft zich op het einde van de dag drie keer uitbetaald in verhoogde productiviteit en meer werkplezier.

Vitaliteit op de werkvloer

De meeste mensen werken zo’n 40 uur per week. Niet alleen zijn we dus het grootste gedeelte van onze wakkere tijd aan het werken, we ontlenen aan werken ook (voor een groot deel) ons gevoel van eigenwaarde en productiviteit. Het is dus belangrijk om vitaal te zijn op de werkvloer, zodat je het maximale uit je baan kunt halen. Nog belangrijk dan vitaal zijn op je werk, is vitaal wórden door je werk. Dat lukt alleen met veel werkplezier, als je het gevoel hebt dat wat je doet belangrijk is en de werkdruk in orde is. Het vitaliteitsniveau op de werkvloer opkrikken? Overweeg dan eens om de Training Vitaal succes van Hole 18 te volgen. En daarmee vele kilowatturen aan energie om te leven het bedrijf binnen te halen.