Wat is een persoonlijke SWOT-analyse?

Leestijd: 7 min.

De SWOT-analyse is een instrument in de marketingwereld die de sterke en zwakke punten van een product onderzoekt. Het is een krachtig middel om nieuwe markten te ontdekken. Een persoonlijke SWOT-analysedoet eigenlijk hetzelfde, maar dan bij mensen. Maar wanneer gebruik je deze test en welke voordelen biedt het? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Wat is een persoonlijke SWOT-analyse?

elements-of-a-swot-analysis_250x250SWOT is afgeleid uit het Engels en staat voor Strengths,Weaknesses, Opportunities en Threats. In het Nederlands betekenen deze woorden: sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen. De persoonlijke SWOT-analyse is vooral een test die gericht is op jou en je loopbaan. Je kunt het ook wel zien als een vorm van zelfonderzoek. Zo komen je sterke en zwakke punten aan bod en ontdek je welke kansen er voor je liggen op de arbeidsmarkt. Ook de bedreigingen daarin worden meegenomen.

Het gaat er in deze test vooral om dat je onderscheidend bent. Wat kun je beter dan andere mensen en waarom zou een werkgever bijvoorbeeld jou moeten aannemen of inschakelen voor een bepaald project?

Waar gebruik je de persoonlijke SWOT-analyse voor?

De persoonlijke SWOT-analyse kun je voor verschillende doeleinden inzetten. Zo kan het ingezet worden als jij verder wilt doorgroeien van baan, bijvoorbeeld als er een functie vrijkomt bij jou binnen het bedrijf. Ook als je op zoek bent naar een opleiding of cursus, helpt de persoonlijke SWOT-analyse je bij het maken van de juiste keuze.

Verder kan de test ook van toepassing zijn bij een sollicitatiegesprek of bij een Persoonlijk Ontwikkelingsplan(POP). Dankzij deze test kun je je activiteiten of werkzaamheden toespitsen op de gebieden waar je goed in bent en waar voor jou de meeste kansen liggen. Dit is niet alleen prettig voor jou als werknemer, maar ook je werkgever heeft daar het meeste profijt van. Hij krijgt hierdoor zwart-op-wit wat jouw sterke punten zijn en waar hij je het beste voor kunt inzetten.

Welke voordelen biedt een persoonlijke SWOT analyse?

Hoewel de SWOT-analyse vaak als bedreiging wordt gezien, is dit niet juist. De analyse brengt namelijk diversevoordelen met zich mee voor jou en je (toekomstige) werkgever. Uiteraard kun je daar als werknemer of manager optimaal van profiteren:

  • het is op meerdere fronten inzetbaar;
  • is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk af te lezen;
  • geeft een goede weergave van iemands kwaliteiten;
  • geeft inzage voor jou en een werkgever waar jouw carrièremogelijkheden liggen.

Op de juiste plek binnen een organisatie

Kort samengevat kan een persoonlijke SWOT-analyse je dus flink op weg helpen wanneer je zelf de bevestiging nodig hebt om te weten waar jouw kwaliteiten liggen. Eveneens kan de SWOT-analyse jouw (potentiële) werkgever juist het duwtje in de rug geven om jou aan te nemen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de persoonlijke SWOT-analyse? Vul vrijblijvend ons contactformulier in en ontvang meer informatie.