Wat is de kracht van samenwerken?

Ieder mens heeft bepaalde talenten, bepaalde capaciteiten. Wij zijn allemaal verschillende, unieke wezens.Samenwerking is het bundelen van individuele krachten, van ieders kwaliteiten en achtergronden. Het doel is om samen een resultaat te bereiken, dat door het individu niet of moeilijker bereikt kan worden. Door het samenwerken in een team, door saamhorigheid en groepsgevoel, kan een organisatie meer bereiken dan de werknemer alleen ooit zou kunnen. De kracht van het samenwerken ligt dus juist in het teamverband, in het samenwerken zelf.

Wat is samenwerken?

Samenwerken is een competentie, waarover iedere medewerker zou moeten beschikken. Sociale vaardigheden horen bij het leven. Wanneer je behulpzaam van aard bent, vriendelijk, tactvol en eerlijk, dan beschik je over belangrijke voorwaarden om te kunnen samenwerken. Kun je goed luisteren, anderen motiveren en deel je kennis en ervaring, dan zijn dat uitingen van samenwerken. Heb je mensenkennis, aanpassingsvermogen en communicatieve vaardigheden, dan opent dat deuren naar samenwerken. Deze (en andere) aspecten vormen de basis voor teambuilding.

Hoe samenwerken in zijn werk gaat

Vier kernwoorden vatten de werking van het samenwerken samen:

  • doel
  • coördinatie
  • verantwoordelijkheid
  • rollen.

 

> Bekijk het teamtraject

Benieuwd hoe je beter kunt samenwerken?

Meer weten over samenwerken?

Samenwerken vereist een doel

Samenwerken òm de samenwerking is doelloos. Een team heeft een doel nodig om naartoe te werken. Een gezamenlijk doel is als die worst voor de hond. Het hele team komt in beweging, mits ieder hetzelfde doel helder voor ogen heeft. Zonder gemeenschappelijk doel is samenwerking een illusie.

Coördinatie maakt samenwerking succesvol

Een team bestaat uit verschillende leden. ieder met zijn eigen belangen. Om de neuzen dezelfde kant op te krijgen (en te houden) is afstemming – coördinatie – nodig. Hierbij komen de communicatieve vaardigheden om de hoek kijken. Zonder communicatie is er geen coördinatie en zonder coördinatie is er geen eenheid, geen samenwerking. Kortom, coördinatie is een belangrijk middel om het gezamenlijke doel te bereiken.

Elk teamlid is verantwoordelijk

Als team werk je samen toe naar het gemeenschappelijke doel. Ieder levert zijn of haar bijdrage om dat doel te bereiken. Het is belangrijk dat ieder teamlid het gevoel heeft medeverantwoordelijk te zijn. Immers, samenwerken is sámen werken! Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Voel jij je als teamlid minder verantwoordelijk, dan heeft dat invloed op het hele team. Door open communicatie hierover maak je de weg vrij voor de noodzakelijke coördinatie. Dan is het doel alsnog bereikbaar.

Ieder heeft zijn rol

Bij teamsporten heeft ieder teamlid zijn plaats in het veld. Bij die plek horen bepaalde capaciteiten en verantwoordelijkheden. De coach is de spil, die zorgt voor de coördinatie. Samen speelt het team voor de overwinning, het gezamenlijke doel. Ook in de werkomgeving speelt ieder teamlid zijn eigen rol in het geheel. Met het doel voor ogen kun je jouw eigen verantwoordelijkheid nemen en tonen. Samen met de anderen bereik je je doel, als ieder in zijn rol blijft.

Samenwerking verbeteren

Samenwerken gaat niet altijd van een leien dakje. Je zit nu eenmaal in hetzelfde schuitje met mensen, die je vaak niet zelf uitgekozen hebt. Samenwerken kost moeite, is een competentie op zich. Wil je als team de samenwerking verbeteren, dan moet duidelijk worden in welke valkuilen het team is getrapt. Aan de hand daarvan wordt dan een passende oplossing gezocht. Ook dit proces van verbetering vergt weer de nodige samenwerking. Gaat dit goed, dan bind je de medewerkers aan je organisatie.

Meer weten over samenwerken?