Wat heb je aan Stakeholdermanagement?

Hoe ga je om met weerstand, hoe krijg je mensen om je heen mee in je plannen? Je leert het tijdens de workshop stakeholdermanagement. Sprout-journalist Rolinde Hoorntje probeerde het uit.

Effectief Stakeholdermanagement

Trainer Peter van Weel is fervent golfer. Hole 18 is de naam van zijn bedrijf én de laatste hole op de golfbaan. Vandaag gaat hij de vijf deelnemers aan de training Stakeholdersmanagement leren ‘hoe je de 18e hole bereikt door effectief stakeholdermanagement’. Oftewel: hoe krijg je de omgeving aan boord?

Interimmanager Bart, één van de deelnemers, heeft wel eens te maken met weerstand:

“Ik ging eerst heel doelgericht te werk. Het maakte me niet uit of mensen omvielen of niet, als ik mijn doel maar behaalde. Op een gegeven moment kreeg ik te maken met mensen die macht wilden uitoefenen.”

Bart wil leren hoe hij het beste om kan gaan met zulke dwarsliggers. Van Weel:

“Je hebt een grotere kans om je doel te bereiken als je tegemoet komt aan de belangen in je omgeving.”

Richt je op het individu en niet op groepen

Stakeholdermanagement is volgens hem in feite next level bedrijfspolitiek. Hoe meer je in groepen denkt, hoe groter de kans dat je wordt tegengewerkt door individuen, legt Van Weel uit. Hij adviseert deelnemers daarom eerst een inventarisatie te maken van hun stakeholders: de mensen die invloed hebben op jouw project/doel en hun belangen. Dat kost tijd, zegt een deelnemer. Van Weel: “Tijd? Mensen die tegenwerken, omdat je ze links hebt laten liggen, kost ook tijd.”

Het moeilijke van stakeholdermanagement is dat iedereen op ieder moment een ander belang heeft. Op maandagochtend is dat koffie, op vrijdagmiddag is het lekker vroeg naar huis. Er is niet één goede route, net als op de golfbaan, zo blijkt die middag. De kortste route is een hole in one. Maar, is dit ook altijd de beste? Néé, zegt Van Weel bij de afslagplaats op de golfbaan terwijl hij met zijn club naar de sloot rechts van hem punt. “Er ligt bijvoorbeeld water, of een bunker op de route.”

Ga koffiedrinken met de secretaresse, oppert deelnemer Arjo. “Precies”, beaamt Van Weel. Zoek de kansen en relaties binnen je stakeholders. Werk na elke stap richting je doel je inventarisatie bij.Zo is het ook in het bedrijfsleven: een goede inventarisatie van de risico’s vooraf is key. Oud Nederlands golfkampioene Bianca Dekker legt uit hoe het wel moet. “Op het bordje hier lees ik dat de afstand van deze green 98 meter is. Ik zie dat er een bunker ligt op ongeveer 15 meter voor de hole. Ik wil daarom rechts van de bunker slaan.” Maar stel dat je bal eindigt in het water, blijf je dan vasthouden aan dezelfde strategie? Een bal door het water slaan is namelijk geen goed idee. Van Weel: “Je kan ook om de vijver heen. Zo nodig verleg je de route, stel jij je doelen bij en zet de volgende stap. Het gaat erom hoe je inzicht krijgt in je stakeholders en hun belangen. Waar kan je aansluiten? Kun je je vrouw inzetten om via de buurvrouw de buurman te bereiken? Kun je de collega die regelmatig met de directeur aan tafel zit ook eens voeden met de doelen die jij wilt bereiken?”.

Conclusie

De belangrijkste les: doe het stap voor stap. En, accepteer de bedreigingen in je omgeving. ”Het water is er altijd!” En dan is het tijd voor een borrel op de ‘19e hole’ – het clubhuis.

Meer informatie over een training stakeholdermanagement lees je hier.

Tekst: Rolinde Hoorntje

Bron: http://www.sprout.nl/magazine/februari-2015/wat-heb-je-aan-stakeholdermanagement