Vitaliteit management: hoe houd je je werknemers vitaal?

Vitaliteit is een hot issue tegenwoordig, niet alleen thuis maar ook zeker op de werkvloer. Hoewel het ziekteverzuim in Nederland nog redelijk laag is, heeft dat met name te maken met de crisis. In crisistijden zijn werknemers minder geneigd om ziekteverzuim op te nemen. Nu het op economisch vlak steeds beter, gaat zal het ziekteverzuim in deze tijd dus ook toe gaan nemen. Omdat we in deze tijd van staand naar steeds meer zittend werk gaan, is het van groot belang om de vitaliteit van jouw werknemers op de juiste manier te managen. Vitaliteit management is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van ziekteverzuim, maar ook voor het bevorderen van het welzijn en de gezondheid van jouw werknemers. Het is dus belangrijk om een vitaliteit bevorderend beleid toe te passen. We geven je een aantal tips om je op weg te helpen om de vitaliteit van jouw organisatie te bevorderen.

Vitaliteit in beweging

Te veel zitten is funest voor het lichaam en verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden met veertig tot zestig procent. Ook de kans op diverse hart- en vaatziektes, diabetes, obesitas en kanker wordt verhoogd. Zitten is daarom voor zowel de werknemer als de werkgever de grootste vijand.

Om ervoor te zorgen dat jouw werknemers minder zitten kun je verschillende dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld staande bureaus installeren. Of als je erg ambitieus bent, een bureau met een loopband of fietstrappers. Een kostenbesparend alternatief zou kunnen zijn om wandelpauzes in te lassen. Hierbij kunnen jouw werknemers om de paar uur een kwartiertje wandelen rondom het kantoorgebouw. Je kunt ze zelfs op weg helpen door een leuke lunch wandelroute uit te stippelen. Dit zorgt niet alleen voor de nodige beweging, maar bespaart ook nog eens de kosten van ander materiaal zoals nieuwe bureaus.

Vitaliteit in frisse lucht

Lunch wandel routes zijn niet alleen perfect voor wat beweging, maar zorgen ook voor een flinke dosis frisse lucht. Het brein functioneert namelijk het beste met voldoende zuurstoftoevoer. Af en toe een frisse neus halen is dus erg belangrijk om de concentratie en vitaliteit van de werknemers te bevorderen. Dat kan dagelijks met een wandeling, maar kan ook erg belangrijk zijn om rekening mee te houden bij het organiseren van teamuitjes en teambuilding activiteiten. Wat is er heerlijker dan in de frisse buitenlucht een potje te golfen en tegelijkertijd aan teambuilding te werken? Lees meer over het teamtraject bij Hole 18.

Frisse lucht betekent ook het beperken van roken en rookruimtes op kantoor. Uiteraard kun je jouw werknemers niet dwingen om te stoppen met roken, maar je kunt het roken binnen kantooruren wel tot een minimum beperken. Ook wel zo fijn voor de niet-rokers onder jouw werknemers! Zorg er bijvoorbeeld voor dat er slechts een plek of rookruimte beschikbaar is op kantoor en dat deze zo ver mogelijk weg is van de werkruimtes. Zo ligt de drempel om even te gaan roken toch wat hoger.

vitaliteit beweging

 

Vitaliteit in betrokkenheid van werknemers

Ook de mate van betrokkenheid bij het bedrijf en het team is belangrijk voor de vitaliteit van jouw werknemers. Een werknemer die de vrijheid heeft om zich te ontwikkelen, eigen invulling en uitvoering kan geven aan hun werkzaamheden en een betrokken onderdeel zijn van het team, zal zich vitaler voelen dan een werknemer die dit niet heeft.

In vitaliteit management is een belangrijk onderdeel dan ook het geluk en de betrokkenheid van de werknemers. Er moet een goede balans zijn tussen de factoren die een werknemer stress bezorgen en factoren die hen energie geven. Zorg er dus voor dat het werk van werknemers hen ook de nodige hoeveelheid energie geeft. Dat is niet alleen de basis van goed vitaliteit management, maar ook van een goede management strategie.

Vitaliteit in voeding

Het is wetenschappelijk bewezen dat gezonde keuzes zoals genoeg slaap, gematigde alcoholconsumptie, gezonde voeding en voldoende sport en beweging ervoor zorgen dat de kans op een burn-out drastisch verminderd wordt. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw werknemers deze gezondere keuzes maken in hun levensstijl?

Als werkgever heb je weinig tot geen invloed op de levensstijl van jouw werknemers buiten kantooruren. Zorg er dus voor dat je het maken van gezondere keuzes binnen werktijden het gemakkelijkst maakt. Door het bieden van een gezonde lunch met voldoende groente en fruit bijvoorbeeld. Gezonde voeding houdt niet op bij de lunch, zorg er dus voor dat er ook gezonde snacks en tussendoortjes beschikbaar zijn. Zo hou je het energielevel consequent hoog.

vitaliteit voeding

Vitaliteit in rust nemen

Bij het vinden van een juiste balans tussen zaken die stress en energie geven, is het ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Een juiste hoeveelheid rust kan ontzettend veel energie geven. Nu is het niet voor elk bedrijf weggelegd om een middagdutje in te lassen voor de werknemers, maar zorg er dan wel voor dat ook buiten werktijden de werknemer voldoende rust kan nemen. Waarborg dus ook normale kantoortijden en zorg ervoor dat werknemers niet te laat blijven doorwerken. Op korte termijn krijg je hierdoor misschien meer werk gedaan, maar op lange termijn is dit funest voor de balans tussen stress- en energie factoren.