Tennisser Jacco Eltingh over samenwerken en presteren!

Tijdens Wimbledon Today Day 3 op Ziggo Sport kwam ter sprake dat Jean-Julien Rojer en zijn dubbelpartner voor de tweede maal op rij in de eerste ronde verloren. Jean-Julien Rojer had het hier heel moeilijk mee. De relatie tussen beide was dan ook niet rooskleurig te noemen. De vraag die uiteindelijk door Jan Siemerink in het interview aan Jacco Elthing werd gesteld is:

Jan Siemerink: ” ik weet dat jij en Paul ook wel eens een moeilijke periode samen hebben gehad. Hoe zijn jullie daar doorheen gekomen en wat was toen de oplossing? Wat zou Jean-Julien Rojer kunnen helpen?”

Antwoord Jacco Eltingh:

Het was hier in hetzelfde toernooi in 1996. Paul en ik verloren van Tom Kempers en Tom Nijssen, dat was voor ons niet iets om over naar huis te schrijven op dat moment. Het legde eigenlijk alles bloot wat er toen scheef zat. Ik was er een tijd uit geweest. Uiteindelijk hebben we hier in de kamer gezeten. Je moet er dan samen met je partner uitkomen zonder inmenging van de omgeving, je coach, je vrouw of wie dan ook.

Wat dan belangrijk is:

  • Gemeenschappelijk doel
  • Tijd aan elkaar besteden
  • Weten datgene wat je tegen elkaar zegt oprecht is

Zeker als je daaraan gaat twijfelen, wordt het lastig. Zeker als het spannend wordt en er veel druk op dit soort momenten ontstaat.

Dit is precies wat wij doen binnen 2Peak. Vanuit het individu weer een team maken met een gezamenlijke focus op het gemeenschappelijke doel, ook onder druk.


Lees hier het hele interview, uitgeschreven n.a.v. de Ziggo Sport uitzending van woensdag 5 juli 2017.

Bron: Wimbledon Today: de highlights van dag 3, Ziggo Sport

 Jean Julien Rojer:

Ja, het is heel lastig en het is het tweede jaar dat we er in de eerste ronde uit liggen. Moeilijk te accepteren. We hadden natuurlijk grotere doelen om hier beter te spelen.

Jacco Eltingh

Twee jaar geleden gewonnen?

Jean-Julien Rojer:

Twee jaar geleden gewonnen en nu is het ook twee jaar verder.  Twee jaar achter elkaar hebben we in de eerste ronde verloren. Dus er zijn wel een paar dingen waaraan we moeten werken.

Kristie Boogert

Zag jij dat aankomen, Jacco? Dit verlies van Rojer?

Jacco Eltingh

Ik zag het wel aankomen dat ze een hele zware wedstrijd zouden krijgen. Je hoopt natuurlijk in een best of five dat ze tijd genoeg hebben om hun ervaring en hun klasse langzaam in stelling kunnen brengen. Dit was helaas niet het geval.

Ze lieten zich gewoon in drie tie-breaks de wedstrijd van zich afsnoepen. Zeker in de tie-breaks waren de jonge tegenstanders eigenlijk toch wel wat meer aanwezig, lieten meer dingen gebeuren. Ik had vlak voor en zelfs na het interview, wat ik met Rojer had, nogal wat tijd nodig. Hij zat er echt ongelooflijk doorheen en was zo teleurgesteld.

Kristie Boogert

Het gaat natuurlijk al een tijd niet zo heel erg lekker. Waar ligt dat aan? Komt het nog goed met die twee?

Jacco Eltingh

Ja, ik hoop het. Vorig jaar in het olympische jaar, waarin ze wat minder met elkaar gingen spelen om zich zo voor te bereiden op de olympische spelen heeft wat teweeg gebracht in de relatie. Julien wil graag dat er continue veel tijd met elkaar wordt doorgebracht en partner Horia Tecau laat dat wat minder toe.

Als je dan wedstrijden gaat verliezen, heb je een iets ander patroon wat je volgt, om je optimaal voor te bereiden. Daar heeft hij voornamelijk veel last van gehad. Hij vindt het moeilijk om dat naast zich neer te leggen. Hij heeft het uiteindelijk wel gedaan in de hoop dat het beter zou worden dit jaar. Wat in het begin wel het geval was, maar nu vallen ze een beetje in dezelfde situatie als vorig jaar. Waarbij zijn maatje niet heel veel praat en waar Jean-Julien Rojer juist probeert heel veel contact te zoeken en het daardoor niet altijd krijgt. Ik verwacht wel dat ze dit samen moeten gaan oplossen en ook samen gaan oplossen, moet ik eerlijk zeggen.

Kristie Boogert

Wil Jan hier nog even op reageren?

Jan Siemerink

Ja, heel kort, ik weet dat Jacco met Paul ook wel eens een moeilijke periode heeft gehad. Hoe is hij daar doorheen gekomen en wat was toen hun oplossing?  Wat zou Julien kunnen helpen?

Jacco Eltingh

Ja, dat waren ook dingen waar we het toch even over gehad hebben. Het was hier in hetzelfde toernooi in 1996. Paul en ik verloren van Tom Kempers en Tom Nijssen, dat was voor ons niet iets om over naar huis te schrijven op dat moment. Het legde eigenlijk alles bloot wat er toen scheef zat. Ik was er een tijd uit geweest. Uiteindelijk hebben we hier in de kamer gezeten. Je moet er dan samen met je partner uitkomen zonder inmenging van de omgeving, je coach, je vrouw of wie dan ook.

Wat dan belangrijk is:

  • Gemeenschappelijk doel
  • Tijd aan elkaar besteden
  • Weten datgene wat je tegen elkaar zegt oprecht is

Zeker als je daaraan gaat twijfelen, wordt het lastig. Zeker als het spannend wordt en er veel druk op dit soort momenten ontstaat.