Teambuilding: 5 tips en snelle oefeningen voor een sterk team

Om een sterk team op te bouwen is het belangrijk om af en toe samen teambuilding oefeningen te doen. Dit versterkt o.a. de onderlinge communicatie, het vertrouwen en het probleemoplossend vermogen binnen het team. We bespreken een aantal van onze favoriete teambuilding oefeningen!

IJsbrekers om mee te starten

Een goede start is cruciaal voor een succesvolle teambuilding. Vandaar dat het goed is om een aantal ijsbrekers te doen. Dit zijn teambuilding oefeningen die voor een goede start zorgen.

Een voorbeeld zou kunnen zijn om een energizer te doen om te starten. Onze favoriete teambuilding opdracht heeft alles te maken met ritme. Je neemt de volgende stappen voor deze teambuilding oefening:

 • Je doet een simpel ritme rustig voor aan het team. Bijvoorbeeld:
  • Klap met je handen op je dijbenen
  • Klap met je handen tegen elkaar
  • Knip rechts met je vingers
  • Knip links met je vingers
 • Nu gaat het hele team dit ritme nadoen, je begint rustig maar gaat steeds sneller.
 • Om het nog moeilijker te maken kun je daarna het ritme op zo’n manier doen dat je elke stap twee keer doet. Twee keer klappen, twee keer knippen, etc.
 • Of je kunt bijvoorbeeld het ritme aanpassen door te beginnen met de laatste stap en dan terug te werken naar de eerste stap. Dus eerst knip je links met je vingers, dan rechts etc.

Je zult merken dat alle aanwezige teamleden zich steeds meer moeten focussen op hun bewegingen en de volgorde daarvan. Dit zorgt ervoor dat ze scherp worden voor de overige teambuilding oefeningen, maar ook dat ze hun lichaam opwarmen met alle bewegingen!

Teambuilding oefeningen voor betere communicatie

De basis van elk sterk team is een goede en duidelijke communicatie. Het is dan ook belangrijk dat de focus hierbij ligt in het kiezen van de juiste teambuilding opdrachten. Je kunt bijvoorbeeld verschillende gespreksvormen testen. Een van onze favorieten is de Afrikaanse overlegvorm, waarvoor je de volgende stappen moet doorlopen:

 • Het team gaat in een kring zitten om een belangrijk onderwerp bespreken.
 • Ze kiezen daarbij een ‘stamhoofd’, die het uiteindelijke besluit over dit onderwerp zal nemen. Zorg er dus voor dat de keuze van een stamhoofd weloverwogen gemaakt wordt.
 • Het stamhoofd legt telkens de vraag voor aan elk lid van het team. Deze persoon mag volledig uitpraten, zonder onderbrekingen. Na afloop vraagt het stamhoofd: ‘Heb je alles gezegd?’ Zo ja, gaat het woord naar het volgende teamlid.
 • Wanneer iedereen gesproken heeft, neemt het stamhoofd een besluit over de kwestie. Hij motiveert zijn keuze daarbij niet en de groep accepteert het besluit en gaat daar niet mee in discussie.
 • Naderhand bespreek je de gespreksvorm met het team: wat vonden ze van deze teambuilding opdracht? Hoe ervaren ze de rust van het mogen uitpraten en het niet mogen praten? Bespreek alle bevindingen van het team.

teambuilding-samenwerken

Probleemoplossend vermogen trainen met teambuilding opdrachten

Naast een duidelijke communicatie is het ook goed om het probleemoplossend vermogen van jouw teamleden te trainen met de juiste teambuilding opdrachten. Dit kun je natuurlijk doen door een probleem in hun leefwereld te pakken en te proberen op te lossen, maar een van onze favoriete teambuilding oefeningen gaat eerder op een abstracte manier hiermee om. Het idee is simpel:

 • Je neemt een mooie foto of inspirerende cartoon met veel details en deze druk je af.
 • Vervolgens verdeel je de afbeelding in een aantal stukken, zoals een puzzel. Zorg ervoor dat er voor elk teamlid een puzzelstuk is.
 • Vervolgens probeert elk teamlid een exacte kopie te maken van zijn of haar puzzelstuk. Ze moeten er alleen een versie van maken die ongeveer vijf keer zo groot is als het originele puzzelstuk.
 • Vervolgens komt het gehele team samen en probeert al hun grotere puzzelstukken weer samen te brengen om de puzzel volledig te maken. Ze zullen goed moeten samenwerken en hun probleemoplossend vermogen moeten gebruiken om de puzzel geheel kloppend te maken.

Teambuilding tips voor een betere planning

Wat vaak ontbreekt bij een ronde teambuilding oefeningen, zijn teambuilding opdrachten die zich focussen op het grotere plaatje. Een betere planning en besef van het gezamenlijk doel van het team worden vaak verwaarloost voor een focus op de onderlinge relaties binnen het team. Toch is het belangrijk om het overzicht hierin niet te verliezen. Ook hier hebben we een passende teambuilding opdracht voor:

 • Je begint met een pakje post-its. Elk teamlid krijgt vijf post-its waar ze problemen opschrijven waarmee ze kampen op het werk of spelen binnen het bedrijf.
 • Al deze post-its gaan op een stapel
 • Vervolgens maak je op een flip-over of een ander groot stuk papier een verdeling in vier vakken: hoge prioriteit, lage prioriteit, veel werk en weinig werk.
 • Hierna pak je de stapel post-its. Al deze problemen ga je samen met het team op de juiste plek op dit bord plaatsen. Je bespreekt dit samen en plakt uiteindelijk de post-its in het vak waar ze thuishoren.

Wat je overhoudt is een duidelijk overzicht van wat er speelt binnen het bedrijf, wat zal zorgen voor een verhoogde betrokkenheid van het team. De problemen in het vak met hoge prioriteit en weinig werk kunnen het snelst worden opgelost en zullen dus bovenaan de to-do-lijst moeten staan!

laptop-flipchart

Onderling vertrouwen vergroten met de juiste teambuilding oefeningen

Vertrouwen is moeilijk te winnen maar nog moeilijker om te behouden, daarom is het belangrijk om voldoende vertrouwensoefeningen in te voegen in een goede teambuilding. De focus ligt daarbij op het creëren van positieve gezamenlijke ervaringen. Het meest effectief zijn oefeningen die juist buiten de normale context van het bedrijf plaatsvinden. Bijvoorbeeld door met het team een escape room te bezoeken of een teamtraject te doorlopen bij 2Peak.

Een andere manier om een positieve ervaring te creëren, is door het team elkaars sterke punten te laten ontdekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iedereen een persoonlijkheidstest te laten doen, maar een effectievere teambuilding oefening zou een complimenten douche kunnen zijn. Dit gaat als volgt in zijn werk:

 • Het gehele team gaat in een cirkel staan, hier ga je zelf ook tussen staan.
 • Telkens stapt een teamlid naar het midden van de cirkel.
 • De anderen in de cirkel spreken gedurende dertig seconden complimenten over deze persoon uit.
 • Let op dat de complimenten kort maar krachtig zijn, hou het op een zin per compliment. Zorg er ook voor dat mensen niet over elkaar heen gaan schreeuwen, maar het tempo en de energie hoog blijft.