Optimaal presteren door de juiste State of Mind

Afgelopen nacht lag ik, Constant Smits van Waesberghe, wakker en dacht na over de ongelofelijke prestatie van Robin Kind.

Wat Robin Kind heeft gepresteerd is wel heel bijzonder om als eerste Nederlander een 59 te scoren. Dat was niet het enige waar ik mij over verbaasde maar vooral dat hij na deze 59 nog een keer een 62 scoorde. Een dag later. Het is niet te bevatten dat iemand 121 slagen maakt over 36 holes in twee dagen!!!! Ik denk dat hij vanochtend bv. “Wakker is geworden en gedacht heeft dat het een droom was”. Vertel aan ieder golfer dat hij na een ronde van 68 de volgende dagen 59 en 62 gaat scoren. Diegene zou je voor gek verklaren. Zelfs Jordan Spieth zou hiervan opkijken. Overigens heeft die nog geen 59 gemaakt evenals Tiger Woods om maar een aantal namen te noemen. Dat maakt deze prestatie des te opmerkelijker ook al is het een wedstrijd op de EPD-Tour. Er zijn een paar zeer interessante kanttekeningen in zijn commentaar geweest na afloop van beide rondes. Eerste was dat zowel zijn moeder als vriendin meeliepen en dat hij zijn moeder vraagt om zijn één na laatste slag (na achteraf bleek) op video te zetten. Tot zijn spijt, blijkt dat alleen slag 59 op video is gezet. Hij had nog 79 meter te gaan en hij heeft in zijn slagen arsenaal een schot van 80 meter zitten wat hij blind kan uitvoeren. Dat wil zeggen dat dit volledig comfortabel voelde binnen zijn mogelijkheden en kwaliteiten. Zo stond hij met het volste vertrouwen achter de bal dat hij zijn missie ging bereiken en was volledig met zijn aandacht in het moment. Ondanks de wedstrijdspanning die voor elke topsporter nodig is om optimaal te presteren wist hij zijn aandacht bij zichzelf te houden en niet bij het resultaat wat zou volgen. Hij voelde bij wijze van spreken dat de bal wel eens in de hole zou kunnen gaan. Dit is een weten vanuit een leegte wat voor veel mensen erg vaag kan overkomen tenzij ze dit zelf hebben ervaren. Uiteindelijk belandt de bal op 1 centimeter van de hole en heeft hij de slag van 1 centimeter op video staan.

Wat natuurlijk niet het gevoel beschrijft van deze ongelofelijke prestatie. Maar dan zegt de nuchtere Nederlander natuurlijk weer: “beter iets dan niets”.

Een volgende kanttekening die ik heb is, dat hij de volgende dag na 5 birdies in 8 holes bezig was met een ronde van 58 en op het moment dat hij 3-putts maakt op hole 9 dat hij dat weer uit zijn hoofd zet en vervolgens nog 2 birdies en 2 eagles scoort.

Wat gebeurd er als je aandacht teveel naar het resultaat neigt?

Het gaat hier in dit verhaal natuurlijk helemaal niet om de cijfers al doet dat zo lijken maar meer hoe heeft Robin zo’n lange periode meerdere momenten in de “Zone” (meerdere FLOW momenten achter elkaar waarbij je volledig opgaat in datgene wat je doet, lijkt alsof de tijd stil staat en dat alleen voor jou de tijd doorloopt ook wel Panoramisch Beeld genoemd) gelopen. Dat je in 1 ronde in de “Zone” speelt is opmerkelijk laat staan 2 achter elkaar en nog een dag later ook waarbij nog een periode overbrugt wordt waarin je veel kunt nadenken. Wat niet bevorderlijk is voor een prestatie in het algemeen.

Interessant is wat heeft Robin nodig gehad om in deze status van zijn te komen? Hoe kan hij ervoor zorgen dat de voorwaarden van deze status gecreëerd worden? Meestal leer je meer van je fouten dan van de dingen die je goed doet. In dit geval zou het natuurlijk heel fijn zijn als Robin leert om zichzelf in deze State Of Mind meerdere malen te laten zijn. Dat is natuurlijk geen sinecuren. Ik gun het Robin dat hij dat leert om zo zijn werkelijke doelen te kunnen realiseren. Het mag toch niet zo zijn dat je met deze kwaliteiten en mogelijkheden je niet gaat meten met de beste spelers van de wereld.

Hoe zou het zijn om wat Robin heeft ervaren dit zelf te mogen ervaren?

Dit moet een euforisch gevoel zijn die naar alle waarschijnlijkheid niet in woorden is te omschrijven. Of met ander woorden: “Woorden schieten te kort aan het gevoel wat het mij geeft en doet”.

    • Hoe mooi is het om je eigen mogelijkheden en talenten optimaal te kunnen benutten?
    • Hoe zou je leven er dan uitzien?

Ik kan hier geen antwoord op vinden voor jou maar gun een ieder om dit te mogen ervaren en ik raak gepassioneerd als ik dat bij een ander zie gebeuren.