Team aansturen: hoe leid en begeleid je een team?

Je hoort vaker dan ooit de term leiderschap vallen. Een echte leider creëert een visie en brengt zijn of haar team samen. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen een manager voor je team bent, maar ook een leider? Lees snel verder voor onze team manager tips.

Leiderschap heeft te maken met veranderen. Hoe ga je met veranderingen om en hoe geef je richting en strategie hieraan? Daarin is het verschil tussen leiderschap en management cruciaal. Manage je slechts de veranderingen dan kom je niet vooruit en kun je zelfs vooruitstrevende stappen tegen gaan.

Jouw team inspireren en motiveren

De basis waarop een echte leider een team aanstuurt is motivatie en inspiratie. Hoewel je een teamlid kunt inspireren met extrinsieke motieven zoals promotie of bonussen, is een duidelijke intrinsieke motivatie misschien nog wel belangrijker. Vooral omdat extrinsieke motieven vaak op individueel werken en juist de teamspirit tegen kunnen gaan. Voldoening halen uit hun werk en het behalen van gezamenlijke doelen ligt ten grondslag aan intrinsieke motieven. Dit zijn dus motieven die voor het team gezamenlijk kunnen gelden, waardoor jouw team er ook gezamenlijk aan kan werken.

Daarbij moeten jouw teamleden ook weten waar ze naartoe werken. Een gezamenlijk doel stellen is dus erg belangrijk. Als leider laat je ook zien wat de invloed is van jouw team op dat doel, maar ook waarom dat doel voor elk teamlid belangrijk is. Dit gezamenlijk doel bereiken is niet alleen belangrijk voor het bedrijf, maar ook voor het team zelf. Zorg ervoor dat elk teamlid verantwoordelijkheid neemt voor het behalen van deze doelen, zo maak je van elk teamlid een leider.

Het werkt bovendien motiverend om het behalen van deze doelen te vieren. Des te groter de overwinningen en behaalde doelen, des te groter de beloning. Een kleine overwinning kun je dus al vieren door een schouderklopje of een kop koffie, maar zorg ervoor dat grote overwinningen ook dusdanig gevierd worden. Is er een groot project afgerond? Organiseer dan bijvoorbeeld een groot feest of leuke activiteit. Wil je een leuke activiteit combineren met efficiënte teambuilding? Kijk dan ook eens naar het teamtraject van Hole 18.

Een team leiden in eerlijkheid en openheid

Een goede leider bouwt een relatie van vertrouwen op met zijn of haar team. Daarbij is integriteit uiterst belangrijk! Een goede leider heeft geen tijd voor spelletjes en kantoor roddels, maar is altijd open en eerlijk richting zijn of haar team. Het is dan ook logisch dat deze integere en open houding ook wordt terug verwacht van het team.

Daarnaast zorgt deze open houding ook voor een zekere authenticiteit. Een leider kan alleen zichzelf zijn, ze doen zich dus niet voor als iemand die beter is dan zij. Het is belangrijk om fouten toe te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en jouw team. Beslissingen binnen het team zijn altijd de verantwoordelijkheid van de leider. Als er daarbij fouten worden gemaakt is het dan ook belangrijk om dit niet op een ander of een teamlid af te schuiven, maar als leider daar de volledige verantwoordelijkheid voor te nemen.

team leiden

Jouw team aansturen om problemen te analyseren en oplossen

Dat je als leider verantwoordelijkheid moet nemen voor de beslissingen en fouten die gemaakt worden, betekent niet dat jouw team niet hoeft na te denken over de gevolgen van hun acties. Het is daarom belangrijk om het probleemoplossend vermogen van een team te benadrukken. Wees daarom open over wat er speelt, zodat alle teamleden kunnen meedenken over een nodige oplossing.

Resultaatgericht werken met jouw team

Echte leiders zijn geboren strategen en denken dan ook altijd vanuit een overkoepelende visie. Denk daarbij aan het grote geheel en de gezamenlijke doelen waar je als team en het bedrijf naartoe werkt. Door duidelijke doelen te stellen, weet jouw team precies waar ze aan toe zijn.

Om vervolgens die doelen te bereiken is het ontzettend belangrijk om gestructureerd te werk te gaan. De basis van op een gestructureerde manier doelen bereiken is een realistische planning en goed projectmanagement. Door duidelijke timelines aan te houden, houd je het project overzichtelijk en beheersbaar. Plan bijvoorbeeld dagelijkse of wekelijkse check-ins in, zodat je vinger aan de pols kan houden van de status van het project.

team manager tips

Jouw team aansturen met duidelijke en goede communicatie

Een duidelijke communicatie begint bij jezelf. Als goede leider reflecteer je dus ook op jouw eigen gedrag. Wat voor invloed heeft dit op jouw team? Ook hierbij is een open houding belangrijk, door duidelijk te communiceren over jouw eigen gedrag kan jouw team je beter begrijpen. Jezelf beter leren begrijpen zorgt er bovendien voor dat je ook beter in staat bent om de ander te begrijpen en zo effectiever met elkaar kan communiceren.

Voor een goede communicatie is het ook nodig om altijd de vinger aan de pols te houden bij jouw team, ongeacht hoe druk je zelf bent. Wat heeft jouw team nodig? Zorg ervoor dat jouw team alles binnen bereik heeft wat ze nodig hebben om de gezamenlijke doelen te bereiken.

Als team manager samenwerking stimuleren

Een goede leider verbindt het team met elkaar. Het is daarbij belangrijk om af en toe aan teambuilding oefeningen te doen of gezamenlijke doelen te bespreken met het team. Let daarbij vooral goed op welke connecties je kan maken tussen verschillende teamleden. Hoe kunnen ze elkaar versterken?

Voor een goede samenwerking is het ook nodig dat er geen conflicten ontstaan tussen de teamleden of zelfs tussen het team en de manager. Voorkom conflicten door de juiste teamdynamiek op te bouwen met teambuilding oefeningen. Je kan hier wat meer lezen over verschillende teambuilding oefeningen.

Wees ook niet bang om zelf de mouwen op te stropen en mee te werken in het team. Samenwerken betekent niet alleen dat jouw team samenwerkt, maar ook dat je als manager alles eraan doet om de gezamenlijke doelen te bereiken.