Wat is het nut van een communicatietest?

Leestijd 4 min

Waarom zou je een communicatietest doen? Wat is het nut er van?

Simpel eigenlijk. Weten wat jouw manier van communiceren is levert direct het inzicht op dat anderen wellicht anders communiceren dan jijzelf. Dit is helemaal niet erg natuurlijk, soms wel onhandig als je probeert samen iets te bereiken. Jij of de ander moet de communicatie aanpassen zodat je aansluit. Alleen als je aansluit ontstaat er verbinding. Alleen als er verbinding is kom je samen verder.Te vaak zien wij (en hebben dit ook ervaren) dat door het niet kennen van je eigen communicatiestijl aansluiten niet gaat en miscommunicatie ontstaat op de kleinste zaken. Herken je dit? Deel je ervaringen online.

Goed communiceren zorgt voor effectief samenwerken.

Hoe kom je er achter hoe je overkomt op de ander en waar je gesprekspartner behoefte aan heeft als je met hem/haar samenwerkt? Door goed te kijken naar het gedrag van jezelf en de ander wanneer je communiceert. Met gedrag bedoelen we verbaal – wat je zegt – en non-verbaal – houding, gezichtsuitdrukking en intonatie. Een combinatie van verbaal en non-verbaal gedrag in een herkenbaar gedragspatroon noemen we de communicatiestijl. Je eigen communicatiestijl kun je niet zomaar veranderen. En dat is ook zeker niet de bedoeling! Door je eigen stijl goed te kennen, kun je je kwaliteiten effectiever gebruiken en je valkuilen vermijden. Als je je bewust bent van de stijl van je gesprekspartner, dan kun je kiezen hoe je hierop afstemt. De kans dat je je gespreksdoel bereikt, wordt hiermee veel groter. En dan wordt samenwerken leuker en effectiever!

Communicatiemodel van Merill & Reid (VS, 1985)

Dit model bestaat uit 2 assen:

  1. de wijze van beïnvloeden: ruimte geven of ruimte nemen
  2. de mate waarin je je beleving van wat je meemaakt uit of benoemt

Communicatiestijlen

Wat zijn dan die communicatiestijlen? In de basis zijn er vier communicatiestijlen die allemaal even goed zijn. De één is niet beter dan de ander. De één kan soms wel effectiever zijn dan de ander.

De assen vormen samen vier verschillende communicatiestijlen:

  1. directieve stijl: combinatie van ruimte nemen en inhouden van emoties 
  2. expressieve stijl: combinatie van ruimte nemen en uiten van emoties
  3. coöperatieve stijl: combinatie van ruimte geven en uiten van emoties
  4. beschouwende stijl: combinatie van ruimte geven en inhouden van emoties
Welke van de vier stijlen heeft jouw voorkeur? Doe de gratis test!

Doe de gratis DISC test en ervaar je eigen voorkeursgedrag en communicatiestijl.
Ga naar > https://www.123test.nl/disc-test/ en doe de gratis DISC test en ervaar in het kort waar jouw voorkeursstijl in gedrag en communicatie zit.

Heb jij de test gedaan, deel hier je ervaringen online!Voor meer effectiviteit stuur de nieuwsbrief door naar je collega’s en laat hem of haar ook te test invullen en vergelijk de uitkomsten met elkaar.