Productiviteit verhogen - Gezonde lunch

Hoe zorgt gezonde voeding voor meer productiviteit op het werk?

De westerse wereld raakt steeds meer overtuigd van het belang van goede voeding. Een uitgebalanceerd voedingspatroon kan namelijk bijdragen aan een verbetering van je nierfunctie en verlaagt de kans op het ontwikkelen van suikerziekte en kanker. Als je eetpatroon zoveel bij kan dragen aan je algemene gezondheid, valt te verwachten dat gezonde voeding ook van invloed kan zijn op productiviteit en ziekteverzuim op het werk. Volgens TNO kost een zieke medewerker een bedrijf gemiddeld 250,- per dag. Daarom de vraag:

Kan je verzuim op het werk verlagen en productiviteit verhogen door je werknemers te stimuleren gezonder te eten?

Regelmaat

Net zoals bij veel aspecten van je leven, is regelmaat ook voor je eetpatroon één van de belangrijkste voorwaarden voor een gezonder leven en een betere productiviteit op het werk. Je energie is constanter als je regelmatig kleine hoeveelheden eet. Voor een constante energieverdeling gedurende de dag, moet je 5 of 6 keer per dag een kleine portie gezonde voedingsstoffen binnen krijgen. Als je dit eetmoment combineert met een korte wandeling of een andere vorm van beweging, is de kans groot dat je verzuim op het werk een stuk minder wordt, terwijl je productiviteit stijgt.

Productiviteit - fruit buffet

Het belangrijkste komt eerst

Omdat regelmaat zo belangrijk is voor een constante energiestroom, kun je je voorstellen dat je lichaam na een nacht slaap schreeuwt om een aanvulling van de benodigde brandstof. Dat is de reden dat je ontbijt een van de belangrijkste maaltijden van de dag is. Een ontbijt met langzame koolhydraten, zoals volgranen producten, of een eiwitrijk ontbijt van kwark en eieren geven je lichaam een goede voedingsbodem om er een aantal uur tegenaan te gaan.

Een gezonde lunch stimuleert productiviteit op het werk

Een gezonde lunch geeft je lichaam een nieuwe energieboost om de middag vol te maken. Ben je gewend om bij je lunch een groot glas frisdrank te drinken? Probeer dat dan eens een maand te laten en ontdek wat het met je doet. Je zult merken dat de productiviteit op het werk zal stijgen, omdat je minder vermoeid raakt.

Een ongezond ontbijt, een vette lunch of zoete tussendoortjes, zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Dat komt door de kunstmatige suikers in veel van deze producten. De aanmaak van insuline in je lichaam stijgt drastisch. Daardoor raakt de suikerbalans in je lijf verstoord. Je wordt moe, prikkelbaar en geïrriteerd, zonder duidelijke reden. Daarom kun je beter de frisdrank, chocoladerepen en zoete koffie laten staan en de hoeveelheid suikers die je met je lunch binnen krijgt verminderen. Een gezonde lunch zorgt voor een meer geleidelijke afbraak van suikers, waardoor je energieniveau minder schommelt.

Gezonde snacks

Regelmaat wil niet zeggen dat je continu hetzelfde eetpatroon aan moet houden. Je hoeft echt niet heel de dag door havermout te eten. Er zijn heel veel verschillende lekkere gezonde snacks die je helpen om je productiviteit op het werk te vergroten. Je cognitieve kwaliteiten en je geheugen worden gestimuleerd door deze gezonde snacks. Kom maar op met die extra verantwoordelijkheden!

Als ‘tienuurtje’ is bijvoorbeeld een banaan of een ander stuk fruit heel geschikt. Bananen zijn een bron van kalium, wat vermoeidheid tegengaat en je hersenfunctie verbetert. Bovendien werkt kalium positief op je humeur. Noten en bessen, dragen ook op positieve wijze bij aan je hersenfunctie. Er zijn gezonde voedingsrepen te verkrijgen, die je op een goede manier aan energie helpen.

Productiviteit - gezonde bedrijfskantine

Gezonde voeding helpt echt

Door gezonder te eten, help je jezelf op meerdere vlakken:

  • Je kunt je beter concentreren doordat je bloedsuiker minder schommelt
  • Je wordt beter in het oplossen van problemen
  • Je bent flexibeler omdat je je lekkerder voelt
  • Je humeur is minder onderhevig aan ups-and-downs
  • Je kunt beter omgaan met tegenslag
  • Je verzuim op het werk zal afnemen

Alle reden om gezonde voeding een kans te geven en overmatige kunstmatige suikers te laten staan.

De gezonde bedrijfskantine

De vraag rijst nu, of werkgevers hun werknemers moeten verplichten om gezonder te eten. Tijdens sollicitatiegesprekken wordt steeds meer aandacht besteed aan je levenswijze en je voedingspatroon. Moeten bedrijven zo ver gaan door ongezonde producten volledig uit hun bedrijfskantine te weren? Geen Snickers meer naast de kassa, maar een mand met fruit? Of moeten bedrijven hun werknemers zelf de keuze laten maken tussen gezond en ongezond eten?

Vind jij dat werknemers die ongezonde levensmiddelen uit de kantine bannen goed bezig zijn, of word je juist doodongelukkig van deze vorm van ‘betutteling’?