Hoe train je jezelf nee te durven zeggen?

Nee durven zeggen is voor bijna iedereen erg moeilijk. Zowel op sociaal gebied als op zakelijk vlak. Door nee te zeggen, geef je je grenzen aan. Je stelt je eigen belang boven dat van een ander. Nee leren zeggen kan tot heftige confrontaties leiden, terwijl ja zeggen vaak de goede vrede bewaart.

Je hebt waarschijnlijk van jongs af aan geleerd om beleefd en vriendelijk te reageren, terwijl nee leren zeggen vergeten wordt. Maar door jou spaarzame tijd altijd aan anderen te besteden, of dit nu op zakelijk vlak is of binnen je privéleven, houd je weinig vrije uren voor jezelf over. Dat kan je duur komen te staan.

Oververmoeidheid en een burn-out liggen op de loer. De negatieve gevolgen hiervan dreunen veel langer door dan die paar keer nee durven zeggen tegen een vraag. Maar hoe kun je op een geaccepteerde manier nee leren zeggen? Lees de tips en kijk hoe jij ze toe kan passen in jou drukke bestaan.

Tip 1: Prioriteiten stellen

Nee leren zeggen gaat het beste door prioriteiten te stellen. Respecteer je tijd. Als jij dat al niet doet, zal een ander dat ook niet doen. Niet voor niks zeggen coaches dat je door ja te zeggen tegen het een, feitelijk nee tegen iets anders.

Daarom is het noodzakelijk dat je weet wat jij écht belangrijk vindt, zonder rekening te houden met je baas of partner. Door je werkzaamheden af te wegen aan je beschikbare tijd, kun je een goed onderbouwde beslissing maken bij het nee leren zeggen.

Houd daarbij rekening dat iedereen recht heeft op tijd voor zichzelf. Daarvoor hoef je je niet te excuseren. Het woord sorry impliceert dat je iets fout doet door nee te durven zeggen, maar dat is helemaal niet nodig. Jij bent de baas over jou tijd.

Tip 2: Wees duidelijk

Belangrijk bij het nee leren zeggen is dat de sterkte van ‘Nee, ik kan niet’ wordt ontkracht door de zin te eindigen met ‘ben ik bang’ of ‘denk ik’. Duidelijk zijn is niet hetzelfde als onbeleefd zijn. Je kan op een hele nette manier aangeven dat je niet ingaat op het gevraagde.

‘ Het lijkt me een leuke opdracht, maar ik heb er geen tijd voor’ ‘ Ik had het graag willen doen, maar daar ben ik niet voor opgeleid’

Door tegelijkertijd een alternatief te bieden, laat je zien dat je bereid bent mee te denken naar een oplossing, maar dat jij zelf niet voor het karretje gespannen kan worden.

Door een andere oplossing te bieden, zal de hulpvrager minder geneigd zijn om door te vragen.

Tip 3: Maak jezelf minder bereikbaar

In de tijd van de smartphones is het er langzaam aan ingeslopen om altijd maar bereikbaar te willen of moeten zijn. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit eigenlijk helemaal niet gezond is. Het obsessief checken van je berichten verhoogt lichamelijke spanning en stress. Nee leren zeggen wordt steeds belangrijker. Dat doe je door vooraf duidelijke afspraken te maken met je baas, collega’s en partner. Bijvoorbeeld dat je na 18.00 uur en in het weekend niet bereikbaar bent voor zakelijk verkeer. Geef tijdig aan wanneer je vakantie hebt en wie er voor je waar kan nemen.

‘ Collega X heeft zijn project net afgerond, misschien kun je hem om hulp vragen’‘Als het geen haast heeft, help ik je volgende maand graag verder’

Er zijn slechts een paar functies waarbij tijdelijke onbereikbaarheid echt onmogelijk is. Lees verder over 5 tips hoe je werk en privé gescheiden houdt.

Tip 4: Voorkom de vraag

Blijf je niet goed in het nee durven zeggen? Probeer dan de hulpvraag te voorkomen. Dit doe je niet door continu rond te bazuinen dat je het zo druk hebt, maar door heel duidelijk te maken waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen.

Als iedereen weet waar je kwaliteiten liggen, vragen ze je niet snel voor iets waar je hart totaal niet ligt. Door jezelf op een goede manier te profileren, dwing je respect af bij je collega’s en partner en presteer je beter.

Wil je meer lezen over hoe je beter kunt presteren onder minder dwang? Lees dan meer over het behalen van topprestaties op je werk en tips voor betere presteren op werk.