Hoe presteer je goed onder druk op je werk?

Leestijd: 5 min

Juist op de momenten dat de druk om te presteren het hoogst is, slaan veel mensen dicht. Falen door prestatiedruk is één van de meest vervloekte fenomenen op de werkvloer. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze mentale tekortkoming in hoge mate is te tackelen door training. In dit artikel geeft Hole 18 je handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Oefening baart kunst

Een belangrijke presentatie geven. Het MT overtuigen van de meerwaarde van een investering. Een naderende deadline van een groot project. Het kan de druk op de ketel allemaal enorm verhogen. En daarmee ook het risico dat je gaat haperen, de draad kwijtraakt of zoek raakt in bijzaken. Presteren onder druk is een vaardigheid die is aan te leren door training. Fouten maken=leren, dus aangaan die uitdaging! Ook handig: achteraf inventariserenwat er goed is gegaan en wat niet. Dit helpt je een volgende keer enorm, zowel bij de voorbereiding van een klus onder druk als bij de uitvoering daarvan.

Wees voorbereid

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk. Of je nu een deadline moet halen, een belangrijk gesprek hebt of een presentatie moet geven: ken alle ins en outs. Neem alle mogelijke scenario’s van tevoren door in je hoofd. Win desnoods inlichtingen in bij de juiste personen als je zit met blinde vlekken in je kennis. Wie van alle details op de hoogte is, heeft minder kans om te struikelen, is zelfverzekerder en kan alle mogelijke vragen pareren. Belangrijk is ook om vooraf te weten (bijvoorbeeld dankzij een persoonlijke SWOT-analyse) wat je goede en slechte vaardigheden en karaktereigenschappen zijn. De goede punten kun je uitbuiten, aan de slechte kun je extra aandacht besteden.

Straal succes uit

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Gaat de innerlijke machine echter haperen onder druk, laat dit dan in ieder geval niet aan de buitenwacht blijken. Verval niet in formuleringen als ‘ik weet niet of dit de juiste taak is voor mij’, ‘excuses, maar ik ben nogal gespannen’ of ‘vorige keer ging het niet zo goed’. Probeer zeker te zijn van je eigen kunnen en richt je aandacht op de zaken waar je goed in bent. Niet te veel stilstaan bij de keren dat je hebt gefaald, maar denken aan al die geslaagde prestaties uit het verleden.

De knop om

Hoe hoog de druk ook is, het is van wezenlijk belang om geregeld de knop om te zetten en er mentaal even tussenuit te knijpen. Een blokje om, even de ogen dicht, letten op de ademhaling, een kop thee drinken op een stille plek: het kan allemaal helpen om te ontspannen en te ontstressen. Belangrijker nog: onder druk raken mensen snel verstrikt in bijzaken. Na een moment van relaxatie is het makkelijker om een helicopterview te krijgen.

Wat zijn je drijfveren?

Denk eens na over waar de weg volgens jou naartoe moet leiden. Het is leuk als er een aardige financiële vergoeding te behalen is, maar het is belangrijker dat jij innerlijke voldoening haalt uit het klaren van deze taak. Het haalt enorm veel druk van de ketel als je de taak ziet als een verrijking van je kennis en vaardigheden, in plaats van het te beschouwen als een must voor bijvoorbeeld opslag, promotie of een bonus.

Last van prestatiedruk?

Heb jij last van prestatiedruk? Hole 18 biedt een training ‘excelleren in je werk’ aan, waarmee je het maximale uit jezelf leert halen in stressvolle omstandigheden.