Hoe maak je stakeholdermanagement succesvol?

Het belang van rekening houden met andere belangen

Hoe fijn zou het zijn als je in groepen (stakeholders) precies weet wat ieders zijn belang is? Rekening houden met elkaars belangen is essentieel om je doelen te bereiken. Stel je voor dat je op de golfbaan staat en je houd geen rekening met de wind, het water of andere omstandigheden. Hoe groot is de kans dan op falen? Nagenoeg 100%.

Stel je voor dat je geen rekening houdt met de belangen van anderen in de organisatie op weg naar je doel. Je weet het eigenlijk al. De kans dat je je doelen niet haalt en weerstand krijgt is 100%.

Succes 1: Schat de belangen van je stakeholders in

Belangrijk om van te voren te bekijken met wie of wat je allemaal hebt te maken op weg naar je doel. Schat de belangen van de anderen in, werk ze bij gedurende de weg naar je doel.

Hoe kom je achter de belangen van de ander?

Ja goede vraag hoor ik je denken. Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Ik heb gemerkt dat teveel mensen aannames gaan doen over de belangen van de ander. Er geldt een belangrijke regel m.b.t. aannames. De kans dat het niet klopt is 99%. Hoe dan wel!

Ja, je moet een uitgangspositie hebben, dus starten met een aanname is prima. Maar gaande weg moet je proberen het zeker te krijgen.

Succes 2: Werk je stakeholderanalyse voortduren bij

Werk je stakeholderanalyse met de belangen steeds bij als je meer informatie hebt gekregen. Gaande weg krijg je het steeds zekerder. Dit is ook van essentieel belang omdat de druk voor het behalen van doelen steeds groter wordt. Dus de noodzaak dat je het zekerder weet belangrijker wordt.

Hoe krijg je het dan zeker? 

Een van de dingen die ik niet zie in bedrijven is dat er naar de belangen van de ander wordt gevraagd. Waarom niet? Schroom, angst, te direct? Ik weet het niet. Wat ik wel weet als je er naar vraagt dat het gesprek veel opener wordt. Belangen op elkaar afgestemd kunnen worden.

Succes 3: Vraag naar de belangen van de ander

Durf te vragen naar de belangen van de ander en stem jouw belang en doel hierop af. Scheelt een hoop weerstand en tegenwerking. Het wordt voor beiden leuker en transparanter.