Hoe maak je jouw eigen stappenplan naar succes?

Bijna alle mensen streven er naar succesvol te zijn. Als je succesvol opzoekt in het woordenboek, is de betekenis ‘iets wat met veel succes is verlopen’, waarbij succes ‘met goede afloop’ betekent. Maar wie bepaalt nou eigenlijk of je succesvol bent? Is het een persoonlijk gevoel, of wordt het bepaald door je omgeving? En hoe bereik je succes op je werk? Heb je dat in eigen hand, of ligt het aan de omstandigheden? Succesvol worden is erg eenvoudig  gezegd, maar het is het zeker gemakkelijk gedaan. Gelukkig zijn er een heel aantal dingen die je zelf in de hand hebt met betrekking tot succesvol worden.

1.     Stel jezelf een duidelijk doel

Als je succesvol wil worden op je werk, moet je eerst twee dingen concretiseren.

Ten eerste moet je bepalen wat voor jou de definitie van succes is. Dat is een persoonlijke mening, laat je door anderen niets aanpraten. De ene persoon vindt zichzelf succesvol als hij veel geld verdient, de andere persoon ambieert de perfecte balans tussen gezin en werk.

Ten tweede moet je voor jezelf helder hebben waarin je succesvol wilt worden. Specificeer waar je goed in bent, waar je kansen ziet en bovenal wat je het allerleukst vindt om te doen. Schets een pad hoe je er denkt te komen. Zie je je toekomstige kans op succes in iets dat je leuk vindt, dan zal je motivatie om er te komen veel hoger zijn dan wanneer je kansen liggen op een plek waar je niet wil zijn. Neem desnoods een coach in de hand om je te helpen uit te zoeken wat je nou écht leuk vindt.

2.     Maak een realistisch stappenplan

Het kan zijn dat het doel dat je jezelf stelt in eerste instantie onhaalbaar lijkt. Probeer dan om het einddoel terug te brengen in een aantal tussenstappen. Probeer een tijdsspanne te maken, waarin je de stappen doorlopen wil hebben. Laat je niet afleiden door onbenulligheden, maar gun jezelf wel wat rust en ontspanning in de weg naar de top.

3.     Werk aan je zelfvertrouwen

Succesvol worden is niet alleen weggelegd voor mensen met een grote dosis zelfvertrouwen. Natuurlijk helpt het als je zeker weet dat je iets kan bereiken, maar een te grote zelfverzekerdheid, grenzend aan arrogantie, kan ook tegen je werken. Mensen die om kunnen gaan met kritiek, willen leren van hun fouten en altijd goed voorbereid zijn om blunders te voorkomen, zullen eerder succesvol zijn dan mensen die verwachten dat succes komt aanwaaien. Durf fouten te maken. De grootste blunders zijn een leermoment, waardoor je kan groeien. Wees niet bang om je kwaliteiten te laten zien en ook in te zetten om anderen te helpen. Waardeer de hulp van je collega’s en investeer in onderlinge relaties. Een fijne collega wordt alom gerespecteerd. Dat is ten eerste een opsteker voor je zelfvertrouwen en tegelijkertijd wordt je kans op succes veel groter als je het niet alleen hoeft te doen.

4.     Blijf jezelf ontwikkelen

Onderzoek wijst uit dat nieuwsgierige mensen succesvoller zijn dan mensen die dingen voor waar aannemen. Weet je niet waarom iets op een bepaalde manier werkt? Zoek het dan uit. Wil je meer ervaring krijgen in bepaalde werkzaamheden? Spreek je wens uit en vind een manier om het te realiseren. Doe dit ook in je privésituatie. Als je een brede algemene kennis hebt, zal je beter zijn in zaken als netwerken. Wie weet leer je onbewust iets wat je ook in je route naar succes kan gebruiken. De kans dat je succesvol wordt, zal stijgen door je wil om te leren. Denk niet alleen aan cognitieve ontwikkeling, maar werk ook aan sociale groei. En het klinkt flauw, maar train jezelf dagelijks om dingen te doen die je niet leuk vindt. Die horen er nou eenmaal ook bij, welke baan je ook hebt. Van uitstel komt afstel, wat je succes in de weg staat.

5.     Blijf gedreven

Er zullen altijd momenten zijn waarop je twijfelt aan de haalbaarheid van je plan. Soms lijkt alles tegen te zitten. Zorg dat je mee kan veren met de grillen van het leven. Je hebt niet alles in de hand. Laat je niet afschrikken door tegenslag, maar houd je hoofd boven water en ga door. Daarbij hoor ook acceptatie van dingen die je fout hebt gedaan, schuif fouten niet altijd in andermans schoenen. Een dal kan alleen een dal zijn, als er ook een weg naar boven is.

Met het naleven van deze vijf tips, is de kans groot dat je succesvol gaat worden in je werksituatie. Wat je echter wel altijd in je achterhoofd moet houden, is dat succesvol zijn geen synoniem is voor gelukkig zijn. Een obsessie voor geld, status en macht, staat geluk meest van tijd in de weg. Belevingen, ervaringen en herinneringen maken vaak gelukkiger dan geld. Ga daarom niet over lijken op je weg naar de top. Op de lange termijn kan het zijn dat je heel succesvol bent op je werk, maar alleen achterblijft in je sociale leven. En dat had je vooraf waarschijnlijk niet voor ogen.