Hoe leidt gezond eten tot een hogere productiviteit?

Gezond eten bevordert de productiviteit. Je kunt doelgericht presteren – ook op je werk – door goed eten. Tijdens de grote sportieve toernooien – Olympische Spelen, WK voetbal, etc. – is heel ons land in oranje gehuld. Wij verwachten successen van ‘onze sporters’. Maar ‘zij’ hebben er wel hard voor moeten werken. ‘Wij’ hoeven alleen maar toe te kijken.

Productiviteit van een topsporter dankzij gezond eten

Die gouden Olympische plak haal je niet zonder voorbereiding. Een Touretappe winnen met een lege maag? Dat is geen realistisch beeld. Een topprestatie zet je alleen neer, als je zorgvuldig oplet wat je eet en wanneer. Dan kun je recht op je doel afgaan. Maar wat zijn nu de gouden tips voor die sportprestaties – en daarmee ook voor het productiever werken –  dankzij goed eten?

  • Neem een goed ontbijt.
  • Let op het suikergehalte.
  • Eet 5 tot 6 keer per dag.
  • Eet elke keer precies voldoende.

Ontbijt elke dag

In de loop van de nacht komt je lichaam volkomen tot rust. Hierdoor daalt het gehalte van glucose in het bloed tot een minimum. Je hebt in feite te weinig energie om aan de dag te beginnen. Daarom is het belangrijk de dag te beginnen met een goed ontbijt. Begin de dag dus met goed eten. Het komt je productiviteit absoluut ten goede.

Voldoende goede suiker tot je nemen

Teveel suiker gebruiken is niet goed voor je lichaam. Daar zijn verreweg de meeste mensen wel van op de hoogte. Maar te weinig suiker in je bloed is ook niet goed. Dat is precies waar de man met de hamer op wacht.Om een hongergevoel tijdens de werkdag te voorkomen, kun je even een snelle hap tussendoor nemen.

Een appel valt weliswaar in de categorie gezond eten, maar je verhoogt je productiviteit er niet snel mee. De suikers komen te langzaam vrij in je lichaam. Een muffin of een witte boterham hebben meer effect. Gezond eten in het kader van productiever werken betekent ook gevarieerd eten. De kleine hapjes tussendoor moeten een zogeheten hoge glycemische index hebben. D.w.z. dat de suikers snel vrij moeten komen, opdat het hongergevoel efficiënt bestreden wordt.

Regelmatig eten

Daarmee komen we bij de eetfrequentie. Wie slechts 1, 2 of hooguit 3 maal per dag eet, benadeelt zijn werkgever. De gouden medaille voor gezond eten behaal je slechts, als je – gelijkmatig verdeeld – 5 à 6 maal per dag eet. De pieken en dalen in je energie beperk je, waardoor je gelijkmatiger presteert. Bovendien benut je hiermee de kansen om effectieve pauzes in te lassen gedurende de werkdag. Beide aspecten hebben hun positieve uitwerking op de productiviteit en op het bedrijfsresultaat. Het is dus goed voor jezelf èn voor je werkgever.

Precies voldoende eten

Een mens kan voelen wanneer hij voldoende heeft gegeten. ‘Een voldaan gevoel’ is de optimale graadmeter. Teveel eten geeft je een minder prettig gevoel, wat doorwerkt in de productiviteit. Met te weinig eten komt het hongergevoel te snel terug. Je moet dan te vaak eten, waardoor je de gouden plak misloopt. Het is te vergelijken met een valse start.

Goed eten is gezond eten

Goed eten is gezond eten. Wie zich niet aan de regels van het spel houdt, wordt teruggefloten. Hetzij door zijn of haar lichaam, hetzij door de werkgever als gevolg van de te lage productiviteit. In deze tijd van Het Nieuwe Werken is er extra ruimte voor eigen indeling van de werkdag. Goed eten hoort daarbij.

Aan de andere kant kan door de toegenomen flexibiliteit de aandacht voor tijdig pauzeren en eten verslappen. Maar dan zijn volharding en consistentie van de topsporter een sterk voorbeeld. Een gouden productiviteit behoort tot de mogelijkheden van iedere werknemer!