Hoe leer je van fouten op je werk?

Leren van fouten

Het maken van een fout kan een goede les zijn waar je veel van kunt leren. Om van je fouten te kunnen leren zijn er twee voorwaarden die van belang zijn: 1) je wel je fout toegeven en openstaan voor de les die erin verstopt zit. 2) Uiteraard moet je van jezelf en je baas fouten mogen maken.

Ook een team heeft fouten nodig om zich te ontwikkelen en snel tot resultaat te komen. Daar moet de sfeer wel toe uitnodigen. Als je baas of jouw team je afbrandt bij een fout, ontstaat er een gevoel van angst waarbij iedereen bang is om fouten te maken. Je kunt de angst om fouten te maken uitbannen door:

  • Iedereen het plezier te gunnen om nieuwe dingen uit te proberen en zo nodig fouten te maken.
  • Iedereen de kans te gunnen om zich te ontwikkelen door niet de fout maar het leerproces centraal te stellen.
  • Situaties die fout kunnen gaan te benutten als kansen om iets nieuws uit te proberen.

Hieronder leggen we uit hoe je kunt leren van je fouten die maakt op het werk.

1. Neem de verantwoordelijkheid voor de gemaakte fout

Als je iemand anders de schuld geeft van een fout of je de fout verdoezelt, leer je helemaal niets. De eerste stap is dan ook om jezelf toe te geven dat jij verantwoordelijk bent voor de fout. Zo stel je jezelf open voor de lessen die je kunt leren door het maken van fouten.

Erken je fout dus. Verdoezelen maakt het alleen maar erger. Hoe eerder jij je verantwoordelijkheid neemt, des te eerder het probleem duidelijk wordt. Een oplossing is dan simpeler en de gevolgen zijn kleiner. Trek je na de fout niet terug maar denk actief mee aan een oplossing.

2. Zoek uit waar het fout ging

Ga na welke actie van jou heeft geleid tot de fout. Dat helpt je om de fout in de toekomst te vermijden. Zoek uit waar het mis ging en doe dat voortaan anders.

3. Durf sorry te zeggen

Zeg sorry op een oprechte manier uit de grond van je hart. Als je iemand pijn hebt gedaan, herstel je het vertrouwen en dwing je respect af met een eerlijk excuus. Er is moed voor nodig om naar iemand toe te gaan en toe te geven dat je iets verkeerd hebt gedaan. Toon dat je eerlijk en oprecht bent.

4. Accepteer je fouten

Van een ander accepteer je waarschijnlijk veel gemakkelijker een fout dan van jezelf. Houd jezelf voor dat jouw perfectie niet schuilt in het vermijden van fouten maar hoe je met je fouten omgaat.

5. Groei van fouten en beschouw deze als leerzaam

Wie geen fouten maakt, doet niets en bereikt niets. Wees eerder bang om niets te bereiken dan om fouten te maken. Waardeer je fouten voor wat ze zijn: leerzame lessen. Bij elke fout ontdek je meer over jezelf, over waar je goed en minder goed in bent. Sta open voor die lessen. Zo groeit je zelfvertrouwen, durf je steeds meer en krijg je meer ervaring. Zo word je steeds beter in de dingen die je kunt en graag doet.

6. Houd vertrouwen in jezelf

Ook in de toekomst zul je fouten maken. Als je weet dat je in staat bent te leren van je fouten, weet je dat je dat ook in de toekomst zult kunnen. Dat maakt je minder bang om fouten te maken. Je weet dat je fouten blijft maken en je kijkt uit naar de lessen die je ervan zult leren.

Lees meer informatie hoe je kunt leren van je fouten of neem contact met ons op.