Hoe kun je goed concentreren op werk?

Leestijd: 5 min

4 concentratietips voor beter presteren op werk

Om goed te functioneren moet je je kunnen concentreren op wat je aan het doen bent. Voor concentratiemoeten de hersengebieden onderling met elkaar samenwerken, hiervoor hebben de hersenen zuurstof nodig. Bij een gebrek aan voldoende zuurstof zal de concentratie verminderen. De hersenen vragen meer zuurstof bij zwaar geestelijk werk, zo’n vijftien procent meer dan bij gewone bezigheden.

Voldoende frisse lucht en regelmatige lichaamsbeweging zorgen ervoor dat de hersenen meer zuurstof krijgen. Het kan op sommige dagen veel moeite kosten om geconcentreerd aan het werk te blijven. Door onderstaande concentratietips op te volgen kun je productiever zijn en meer uit je dag halen.

1. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Dit is een absolute voorwaarde. Je hersenen houden van orde en regelmaat. Begin daarom met een opgeruimd bureau en kantoor. Je hersenen kunnen niet tegen rommel en worden steeds afgeleid. Ook het ordenen van gegevens hoort hierbij. Niet alleen geeft dit rust, je kunt ook nog eens alles makkelijker terugvinden waardoor je meer tijd kunt besteden aan zaken die ertoe doen.

2. Maak gebruik van een Mindsweep

Iedere kenniswerker heeft er mee te maken: ideeën, taken, projecten en andere verplichtingen die je nog moet uitvoeren. Al deze zaken zorgen ervoor dat je voor je gevoel een vol hoofd hebt en kunnen ervoor zorgen dat je blokkeert om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Om dit op te lossen kun je een mindsweep houden. Alles wat je moet doen en waar je aan denkt schrijf je op zodat je weer overzicht in je hoofd krijgt. Je hoeft dan niet bang meer te zijn dat je iets vergeet want het staat al op papier. Door je mind leeg te sweepen heb je daarna weer de ruimte om verder te denken en actie te ondernemen.

3. Neem af en toe een pauze voor een optimale concentratie

Je hersenen kunnen niet de hele dag productief zijn, het is nodig om af en toe even een pauze in te lassen zodat je daarna weer verder kunt. Dit is veel beter voor je concentratievermogen. Uren achter elkaar werken zonder pauze is vele malen vermoeiender en heeft een negatief effect op je concentratie. Werk dus bij voorkeur in korte blokken met kleine pauzemomenten ertussen.

4. Focussen op één taak maakt het makkelijker om te concentreren

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen niet kunnen multitasken. Helaas voor alle vrouwen, ook jullie kunnen dit niet. Je hersenen kunnen zich concentreren op één taak, wanneer je meerdere taken tegelijkertijd moet uitvoeren raak je snel afgeleid. Het is dus het beste om je te focussen op één taak, maak het je hersenen dus niet te moeilijk om je goed te kunnen concentreren.

Ook push-berichten van inkomende email, WhatsApp of een telefoongesprek zorgen voor afleiding. Na iedere vorm van afleiding duurt het altijd weer even voor je weer volledig geconcentreerd aan het werk bent. Zet die email en telefoon dus liever uit wanneer je je beter wilt concentreren op je werk.

Meer concentratietips? Neem contact met ons op!