Hoe kun je effectief pauzeren voor betere prestaties?

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Perioden van rust van tijd tot tijd horen bij het mens-zijn. Ook onder werktijd is het goed om af en toe pauze te nemen. Maar: wanneer is het ‘effectief pauzeren’?

Effectief pauzeren: een goede verdeling

Een gemiddelde kantoordag heeft een ritme van twee maal vier uur werken met een half uur lunchpauze ertussen. Is dat een effectieve verdeling? Bevordert dit de productiviteit voldoende? Afwisseling in de verschillende werkzaamheden tijdens de werkdag is van goot belang. Diverse onderzoeken tonen dit aan.Effectief pauzeren mondt uit in doelgericht presteren. Uiteindelijk bevordert dit ook het bedrijfsresultaat.

Effectiviteit is beter presteren

Het werk moet goed gebeuren. Daarbij moet rekening worden gehouden met de concentratieboog van de individuele werknemer. Een mens kan zich niet meer dan een uur volledig concentreren. Door tijdig een effectieve pauze in te lassen, laat je het touw vieren. Er komt dan ruimte voor frisse ideeën, e.d. De prestaties gaan omhoog naarmate er aandacht is voor het fenomeen ‘effectief pauzeren’.

Je werk loslaten in de pauze

Effectief pauzeren doe je door je werk los te laten. Dit bereik je door:

  • je werkplek te verlaten
  • niet over je werk te praten
  • niet over je werk na te denken.

Van je plaats gaan

Wanneer je tijdens je pauze je werkplek verlaat, krijgen je ogen, handen en voeten en je gedachten de kans om zich te ontspannen. Wanneer je achter je bureau blijft zitten, heb je de neiging om op je beeldscherm te kijken. Als je een stukje gaat wandelen of een potje gaat voetballen, werkt dat voor lichaam en geest verhelderend. Daarna heb je weer nieuwe energie om geconcentreerd aan het werk te zijn.

Niet over je werk praten in de pauze

Je kunt je pauze gezellig samen met je collega’s aan de lunchtafel doorbrengen. Ontspanning kan heel goed zijn voor de samenwerking. Echter, de valkuil is dat er juist ook in de pauze over het werk gepraat wordt. De tijd wordt dan gebruikt voor werkoverleg i.p.v. effectief pauzeren.

Het lijkt er misschien op dat dit effectief gebruik van de tijd is. Het lijkt erop dat je hierdoor effectief gebruikmaakt van de schaarse tijd. Niets is minder waar. Het gebrek aan ontspanning zal zich aan het einde van de dag wreken. Dan gaat de effectiviteit zienderogen achteruit. Op langere termijn is effectief pauzeren het middel bij uitstek om doelgericht te presteren.

In de pauze niet over je werk nadenken

Breng je de pauze alleen door, dan heb je misschien de neiging om je gedachten te laten gaan over het vraagstuk waarmee je bezig bent. Ook hiermee kies je ervoor om niet te ontspannen, maar de boog juist – zij het licht – gespannen te houden.

Effectief pauzeren is anders. In een effectieve pauze krijgt niet alleen je lichaam, maar ook je geest de nodige, welverdiende rust. Door je gedachten te richten op heel andere dingen, laad je energie op i.p.v. het te verliezen. Door bijvoorbeeld een meditatief moment in te lassen, ontstaat ruimte voor nieuwe denkbeelden en oplossingen.

Een effectieve pauze plannen

Er zijn diverse mogelijkheden om gedurende de dag effectief te pauzeren. Sommige mensen nemen na elke 90 minuten werktijd 20 minuten pauze, of na 25 minuten een time-out van 5 minuten. Het is in elk geval belangrijk een effectief systeem te hanteren.