Hoe bereik je je doelstellingen?

De meeste mensen die bij een grote organisatie werken kennen ze wel, de SMART doelstellingen, waarbij SMART een acroniem is voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Als je je doelstellingen SMART formuleert, krijg je een concreet beeld van wanneer welke resultaten bereikt moeten zijn. Een andere veelgebruikte methode is het formuleren van doelen volgens de MAGIE methode, Meetbaar Acceptabel, Gecommuniceerd, Inspirerend en Engagerend. Deze laatste manier wordt veel gebruikt om een vaststaande missie om te zetten in tactische of strategische doelen. Maar waarom zou je het doen, doelstellingen bepalen? En hoe zorg je ervoor dat je ze behaalt?

Soorten doelstellingen

Veel sport gerelateerde doelstellingen zijn voornamelijk gericht op het eindresultaat. Het team moet kampioen worden in de klasse. De individuele sporter wil goud halen op de wereldbekerwedstrijden. Natuurlijk willen spelers graag mooie wedstrijden laten zien, maar het eindresultaat is belangrijker dan de weg ernaar toe. Max Verstappen is tevreden over zijn inhaalacties en zijn benoeming van ‘Sportman van het Jaar’, maar zijn doel is kampioen worden in de Formule 1.

Doelstellingen bereiken - formule 1

Veel organisaties zien het wat genuanceerder. Winnen is niet langer belangrijker dan meedoen. Het team wordt beoordeelt op kwaliteiten als tactisch spelinzicht, samenwerken, anticiperen en incasseren. Ondanks dat het einddoel misschien niet gehaald is, kan het team toch terugkijken op positieve aspecten tijdens het proces.

In het kort kun je dus spreken van 2 soorten doelen:

  • Resultaatgerichte doelen: je formuleert het gewenste effect van je inspanningen. Resultaatgerichte doelstellingen zijn echte prestatiedoelstellingen.
  • Procesgerichte doelen: het traject naar het concrete doel wordt aan de hand van benodigde prestaties en handelingen beschreven. Elke stap is eigenlijk een opzichzelfstaand doel

Persoonlijke doelen stellen

Persoonlijke doelen kunnen je op het gebied van je individuele ontwikkeling richting geven. Wij van Hole 18 vinden het een bijzonder goede houvast om je leven en je carrière in eigen hand te houden. Als je een doel voor ogen hebt, ben je vaak gemotiveerder om op weg te gaan om je doel te bereiken. Je verspilt minder tijd aan randzaken. Door af en toe stil te staan om te kijken wat je bereikt hebt, kun je mijlpalen vieren, wat je nog eens extra motiveert om je doel te gaan behalen.

doelstellingen bereiken - voetballer

Hoe je begint

Als je besloten hebt dat je persoonlijke doelen wilt gaan opstellen, begin je als volgt:

Je stelt jezelf eerst een aantal vragen zoals:

  1. Wat wil ik veranderen?
  2. Wat wil ik bereiken?
  3. Welke handelingen moet ik uitvoeren?
  4. Wat heb ik nodig om mijn doelen te realiseren?

Wil je meer tips? Hole 18 schreef al eerder ‘Het Stappenplan naar succes‘.

Je controleert of je doelen concreet en haalbaar zijn volgens de SMART of MAGIE methode. Je kunt je droomdoel vaak opbouwen uit enkele lange termijn doelen. Je lange termijn doel bereik je door het naleven van korte termijn doelen, die je ophangt aan meerdere directe doelstellingen.

van directe doelen tot droomdoelen

Blijf flexibel

Als je voor jezelf prachtige motiverende doelstellingen hebt opgesteld, ga je er natuurlijk alles aan doen om je doelen te bereiken. Heel goed, zo hoort het ook. Maar realiseer je wel dat de weg niet altijd even gemakkelijk begaanbaar zal zijn. Zeker op de lange termijn zijn er tientallen factoren die van invloed zullen zijn op je weg naar succes. Aspecten die je vaak niet zelf in de hand hebt. Zo kan het zijn dat je bedrijf failliet gaat, waardoor je hulp van je leidinggevende kunt vergeten. Of het kan zijn dat de opleiding je zwaarder valt dan je vooraf verwachtte.

Belangrijk is dat je je niet blindstaart op je droom, maar dat je flexibel blijft in je aanpak. Zet je plannen niet meteen bij het eerste obstakel in de ijskast, maar bedenk een andere route om er te komen. De weg die naar je droomdoel leidt, is onderdeel van het leertraject waardoor je groeit als mens. En dat is zowel positief voor je carrière en je persoonlijke ontwikkeling. Hulp nodig? Stuur ons een berichtje!

Heb jij persoonlijke doelen opgesteld? Waarom wel, of waarom absoluut niet? En wat is jouw beste tip om ervoor te zorgen dat je je doelen bereikt?