Wat is een goede werkethiek en hoe kan ik deze bevorderen?

Je hebt de term wellicht al wel eens in het Engels gehoord ‘work ethic’. Maar wat is een goede werkethiek nou eigenlijk en hoe kun je ervoor zorgen dat dit bevorderd wordt? Voor jezelf en voor het hele team is het belangrijk om de sfeer hoog te houden, ook een goede werkethiek is daar onderdeel van. In dit artikel lees je alles over een goede werkethiek en hoe je deze kan bevorderen op de werkvloer.

Wat is een goede werkethiek?

Werkethiek, of arbeidsethos, wordt ook wel gedefinieerd als de innerlijke wil om te werken. Het heeft dus alles te maken met de houding van de werknemer. Als medewerkers bereid zijn om alles te doen voor hun werkgever, ook in tegenspoed, kun je spreken van een goede werkethiek. Deze medewerkers bezitten bepaalde innerlijke waardes, die ervoor zorgen dat ze zo’n sterke werkethiek hebben ontwikkeld. Over het algemeen zijn deze medewerkers integer, hebben ze een groot verantwoordelijkheidsbesef, gaan ze voor kwaliteit in hun werk, zijn ze sterk verbonden met de organisatie en werken ze beter samen met anderen.

Voordelen van een goede werkethiek

Een goede werkethiek zorgt ervoor dat werknemers gedreven worden het beste voor hun baan en werkgever te geven, ook als soms de omstandigheden daaromtrent niet perfect zijn. Een positieve houding en gezonde werkethiek hebben ook voordelen voor de werkgever. Zo zorgt een gezonde werkethiek namelijk voor minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Ook zijn medewerkers met een betere werkethiek, sneller in staat om bij te springen wanneer de organisatie dat echt nodig heeft. Het zijn medewerkers waarop een organisatie kan bouwen. Deze medewerkers zullen door het vuur gaan voor jouw bedrijf, ook als het economisch minder goed gaat.

Goede werkethiek bevorderen

Neem een stap terug en kijk kritisch naar jezelf: bezit ik de belangrijke kernwaarden voor een goede werkethiek? Een goede werkethiek is niet aangeboren, maar wordt aangeleerd. Dus ook al heb je nu niet het gevoel dat je uitblinkt in de juiste normen en waarden op je werk of in een goede werkethiek, dit kan veranderen. Je kunt jezelf aanleren om een positievere houding aan te nemen en zo een betere werkethiek te kweken. Een goede werkethiek werkt aanstekelijk. Geef je dus leiding aan een team waar de werkethiek wat te wensen over laat? Wees dan het goede voorbeeld en ze zullen snel volgen.

Op welke manier kun je dan de werkethiek van jou en het team bevorderen? Dat kan op verschillende manieren.

Plezier

Als je plezier hebt in je werk, ben je bereid om meer tijd en moeite erin te steken dan wanneer dit niet het geval is. Zorg er dus voor dat je plezier hebt en maakt in je werk. Zit er iets tegen of is een taak toch niet wat je ervan had verwacht? Maak dit dan bespreekbaar met je werkgever, wellicht dat de taken anders ingedeeld kunnen worden zodat je weer plezier in je werk terug krijgt.

Denk in oplossingen

Het is soms zo gemakkelijk om in problemen te denken. ‘Ik kan een taak niet doen, want…’ of ‘het gaat me echt niet lukken om dit te doen’. Denken in problemen is verschrikkelijk voor een goede werkethiek, omdat je door je onzekerheid dan uiteindelijk niets meer gedaan krijgt. Probeer er dus vertrouwen in te hebben dat je alles wel kan, je moet het alleen nog proberen. Als een probleem zich voordoet is het belangrijk dit niet te zien als een probleem, maar als een uitdaging. Een uitdaging waar je een oplossing voor gaat vinden!

Positieve houding

Daarop kunnen we aansluiten met het hebben van een positieve houding, probeer altijd zaken van een positieve kant te bekijken. Besteed dus ook je tijd vooral aan het positieve en niet aan het negatieve. Het is dan ook belangrijk om geen tijd te verspillen aan klagen of roddelen over collega’s. Deze energie kun je beter besteden aan je werk.

Effectieve communicatie

Voor een goede werkethiek is een effectieve onderlinge communicatie erg belangrijk. Zo voorkom je misverstanden tussen collega’s en conflicten op de werkvloer. Een belangrijke regel daarbij is het principe van ‘praise in public, punish in private’. Geef dus nooit openlijk kritiek op je collega’s, maar bespreek het met hen privé als je het niet met hun gedrag eens bent. Daartegenover staat dat er wel ruimte moet zijn voor complimenten aan elkaar, deze mogen dan ook zeker uitgesproken worden. Dit zorgt niet alleen voor een goede werkethiek maar ook voor een goede sfeer op de werkvloer.

goede werkethiek bevorderen met effectieve communicatie

Waardering voor goede werkethiek

Werknemers met een goede werkethiek ontvangen graat erkenning en waardering voor hun harde werk en doorzettingsvermogen. Zorg er dus ook voor dat deze waardering er is, bijvoorbeeld door de eerder genoemde complimenten te geven. Geef waardering waar dit gepast is, dit motiveert de medewerkers met een goede werkethiek om deze te behouden en door te blijven gaan. Als blijk van waardering kun je ook af en toe medewerkers belonen met meer dan slechts complimenten, bijvoorbeeld door een team performance traject van Hole 18 te doen met het team. Zo werk je samen aan het team, maar zorg je ook voor een positieve connotatie bij het werk, doordat je gezellig met z’n allen gaat golfen!