Doorzettingsvermogen: welke eigenschappen heb je nodig?

Leestijd: 6 min

Doorzettingsvermogen op de werkvloer

‘De aanhouder wint’, is een bekend gezegde in Nederland. Het betekent zoveel als: wie doorzet, bereikt zijn doel. Sterker nog, wie doorzettingsvermogen heeft, kan gemakkelijker, sneller of meer doelen behalen. Anderzijds kleven er ook risico’s aan het hebben van (te veel) volhardendheid.

Wat is dat eigenlijk: doorzettingsvermogen?

Volgens Van Dale is doorzettingsvermogen ‘volhardendheid, kracht om door te zetten’. Op de werkvloer betekent dit dat je vasthoudt aan je visies en plannen, je jezelf niet door wat tegenwind van slag laat brengen, je weet wanneer je gas terug moet nemen – of zelfs helemaal moet ophouden – en je geen water bij de wijn doet als anderen iets willen dat jij niet wilt.

Wat zijn de belangrijkste capaciteiten?

Doorzettingsvermogen is gestoeld op een aantal (sub)capaciteiten en eigenschappen. Een doorzetter is iemand die:

  • autonoom en onafhankelijk werkt en denkt en zich niet (te veel) door anderen laat beïnvloeden
  • een sterke wil heeft, maar zich tegelijkertijd niet te veel laat leiden door ongefundeerde gevoelens én zich ook niet te snel laat afleiden
  • vaak met een idee op de proppen komt
  • veel lef heeft en zich niet van de wijs laat brengen als andere personen hem tegenspreken (dat lef is bovendien ook nodig om te blijven volharden – ook al zijn er veel tegengeluiden)
  • focust op het halen van doelen en daar kracht uit put
  • doortastend optreedt en er niet voor terugdeinst om knopen door te hakken

Hoe je een doorzetter wordt

Voor wie een doorzetter wil worden, is er goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws: doorzettingsvermogen is vooral een kwestie van persoonlijkheid (nature en nurture) en is niet eenvoudig dan wel snel aan te leren met een bepaalde cursus of techniek. Het goede nieuws is dat er wel degelijk wat valt te winnen door aan bepaalde (sub)capaciteiten te werken.

Werkplezier en geloof in jezelf

Het vermogen tot doorzetten zal eerder aanwezig zijn als iemand veel werkplezier heeft. Wie verveeld is in zijn werk, zal het bijltje er snel bij neergooien. Werken aan dat werkplezier is dus het advies. Praat eens met je baas over je takenpakket, of over de werkdruk. Verder moet je verzekerd zijn over je eigen kwaliteiten. Immers, je zult eerder doorzetten en initiatief ondernemen als je geloof hebt in jezelf en in wat je kunt bereiken.

Potentiële risico’s voor doorzetters

‘Hardlopers zijn doodlopers’, wordt wel gezegd. Als we dit een beetje verbasteren, komen we uit bij ‘doorzetters zijn doodlopers’. Waarom? Een doorzetter moet zich bewust zijn van de mogelijke gevaren van deze capaciteit. Een doorzetter kan veel bereiken, maar ook veel op het spel zetten. Drukt hij te veel zijn zin door, dan kunnen anderen hier aanstoot aan nemen. Bovendien bestaat het risico dat de wilskracht het wint van bepaalde fysieke signalen, waardoor een doorzetter overwerkt kan raken of RSI-achtige klachten kan ontwikkelen.

Tips voor doorzetters

Aansluitend nog enkele tips voor doorzetters:

– ken je grenzen, zorg dat je stopt als doorgaan niets meer uithaalt en probeer tijdig in te zien dat je lichaam misschien niet altijd meekan met je geest(drift)

– realiseer je dat anderen wellicht minder doorzettingsvermogen hebben, waardoor zij mogelijk eerder geneigd zijn om het bijltje erbij neer te gooien (oftewel: het zal jou en hen een hoop frustraties schelen als jij realistischere opvattingen hebt over hún doorzettingsvermogen).

Wil je reageren op bovenstaande blog? Plaats hieronder je reactie!