Bedrijfsuitje: hoe werkt dit als teambuilding?

Je mag dit jaar het bedrijfsuitje organiseren. Je vraagt je echter af hoe je dat het beste vorm kunt geven. Hieronder vind je enkele tips ter bevordering van de teambuilding.

Teambuilding is goed voor de organisatie

Mensen zijn het belangrijkste werkkapitaal van veel organisaties. Als mensen samenwerken ontstaat als vanzelf ruis in de communicatie. Misverstanden zijn snel geboren, omdat de mens is zoals hij is. Om een eenheid te creëren, moet het team gebouwd worden. Wanneer medewerkers elkaars kwaliteiten kennen, respecteren en benutten, groeit de effectiviteit in de hele organisatie. Daarom zijn teambuilding activiteiten voor elk team en elke organisatie interessant.

Een bedrijfsuitje organiseren

Een bedrijfsuitje organiseren – hetzij voor het hele bedrijf, hetzij voor een afdeling of team – is een effectief instrument voor teambuilding. Denk bij het organiseren bijvoorbeeld aan:

 • het doel
 • de deelnemers
 • de activiteiten.

Het doel van het bedrijfsuitje

Met het bedrijfsuitje kan het bedrijf verschillende doelen nastreven. De kern is teambuilding. Het kan ook meer specifiek zijn, bijvoorbeeld het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende afdelingen, of het leren kennen van elkaars persoonlijke achtergronden. Of om een nieuwe bedrijfsslogan onder de aandacht te brengen.

Wie gaan er mee?

Mede afhankelijk van het doel bepaal je wie er worden uitgenodigd. Wordt het een uitje voor alle medewerkers, of voor een selectie? Mogen alleen werknemers in loondienst mee, of ook uitzendkrachten, stagiaires, e.d.? Is het alleen voor de medewerkers zelf, of ook voor partners en eventueel kinderen? Het beschikbare budget is vanzelfsprekend een randvoorwaarde bij je keuze op dit punt.

Welke activiteiten máken het bedrijfsuitje?

De activiteiten moeten passen bij alle beoogde deelnemers. Leeftijd, cultuurverschillen en doelstelling beïnvloeden je keuze voor de aard van de activiteiten. Niet iedereen wordt vrolijk van sportieve activiteiten. Maar ook een museumbezoek is niet voor iedereen een feest. Toch kunnen beide heel goed in je programma passen. Door van een paar activiteiten een kostenbegroting naast elkaar te zetten, kun je zowel qua budget, als qua effectiviteit de meest geschikte activiteit kiezen.

Overige tips voor het bedrijfsuitje

Enkele tips voor een effectief bedrijfsuitje:

 • Let op de veiligheid.

Als tijdens het bedrijfsuitje allerlei blessures ontstaan, als medewerkers zich ziekmelden, is dat niet bevorderlijk voor de productiviteit. Ook de teambuilding op zich valt zo min of meer in het water.

 • Maak een sluitend programma.

Een goede dagplanning is nodig om het bedrijfsuitje tot een succes te maken. De diverse locaties en ook het vervoer moeten uiteraard tijdig geboekt worden.

 • Betrek mensen bij de organisatie.

Alleen is maar alleen. Door collega’s bij het organiseren van het bedrijfsuitje te betrekken, is ook dit een vorm van teambuilding. Door de deelnemers geregeld te informeren over het laatste nieuws, houd je hen betrokken en enthousiast.

 • Geniet ook zelf, als je het bedrijfsuitje organiseert.

Als je het bedrijfsuitje organiseert, moet je niet de hele dag aan het organiseren zijn. Ook jij mag genieten! Ook voor jou is dit bedrijfsuitje een dag van teambuilding. Als je alles goed hebt gepland, overzicht houdt en een team (voor back-up) om je heen hebt, heb je zelf ook een leuke dag.

 • Leer van de dag.

Van elke activiteit in het leven kun je iets leren. Een evaluatie van het bedrijfsuitje toont wat goed ging en wat minder goed ging. Van deze les voor de volgende keer heeft de hele organisatie profijt.

11 antwoorden
 1. Bart
  Bart zegt:

  Goed artikel! Bij het bedrijf waar ik werk wordt ook met regelmaat een bedrijfsuitje georganiseerd. Je merkt echt dat het goed is voor het team. Soms wordt er zelfs nog een hele week nagepraat over hoe leuk het bedrijfsuitje op de vrijdag was.

  Alleen wordt het nu steeds moeilijker om een bedrijfsuitje te organiseren, want er zijn al zo veel dingen gedaan. Hebben jullie nog tips of suggesties?

 2. Margreet
  Margreet zegt:

  Bart, er zijn echt ontzettend veel mogelijkheden voor bedrijfsuitjes. Wij zijn laatst met ons bedrijf gaan bowlen. Klinkt stom en onorigineel, maar het was wel erg tof! Een uitje hoeft niet perse origineel te zijn om het leuk te hebben.

 3. Peter van Weel
  Peter van Weel zegt:

  Hoi Margreet en Bart,
  Ik kan mij helemaal volgen in je reactie Margreet. Het gaat niet (altijd) om wat je doet, maar wat je met elkaar doet en wat je er uit haalt. Soms is simpele eenvoudige uitjes effectiever en leuker dan hele spannende complexe uitjes. Bepaal altijd wat je van te voren uit wilt halen.
  Succes.
  Peter

 4. Liza
  Liza zegt:

  Ik ben het helemaal met jou eens Margreet! Ik vind persoonlijk dat een uitje ook niet perse origineel hoeft te zijn. Het gaat er toch om dat je met ze alle een leuke avond hebt!

 5. Peter van Weel
  Peter van Weel zegt:

  Hoi Liza,
  Helemaal eens. Echter alleen maar leuk vinden wij vanuit Hole 18 niet voldoende. Wij vinden het belangrijk dat er wel een concreet doel aan zit. Dat kan ook een leuke informele avond zijn. Als je het maar van te voren bedenkt en afstemt.

 6. naomi
  naomi zegt:

  Ik kan me helemaal vinden in dit artikel. Het bedrijf waar ik werk doet op de een of andere manier niet aan teamuitjes. Je voelt ook direct dat er iets mist, niemand kent elkaar ook buiten werk om. Ik denk dat ik dit jaar een plan zal maken en voor zal leggen bij de volgende meeting!

 7. Peter van Weel
  Peter van Weel zegt:

  Hoi Naomi,
  Dank je wel voor je reactie. Jammer dat er niks gedaan wordt. Als ik iets hierin voor je kan betekenen weet je mij te vinden.
  Succes.

  Vriendelijke groet,
  Peter

 8. Geert
  Geert zegt:

  Tof artikel! Bedrijfsuitjes doen in mijn opzicht echt wonderen voor teambuilding. Vooral escape rooms of uitjes waarbij je echt moet samenwerken spreken mij echt aan.

 9. Peter van Weel
  Peter van Weel zegt:

  Hoi Geert,
  Dank voor je reactie. Helemaal eens.
  Belangrijk om vooraf wel een doel te stellen wat je wilt bereiken met het uitje! Bijvoorbeeld communicatie, vertrouwen en hier achteraf op te reflecteren en acties aan te hangen. Dan wordt het nog effectiever.
  Succes.
  Peter van Weel / Eigenaar Hole 18

 10. Tim
  Tim zegt:

  Super goed artikel, bedrijfsuitjes kunnen goed helpen bij de teambuilding, dit kan zelfs al zijn door enkel even met elkaar uit eten te gaan.

 11. Peter van Weel
  Peter van Weel zegt:

  Helemaal waar Tim.
  Probeer is de volgende keer als je een uitje hebt met je bedrijf om jezelf een doel te stellen dat je minimaal 1 actie meeneemt vanuit het uitje.
  Succes en dank je wel voor je reactie.

Reacties zijn gesloten.