8 tips die je helpen om meer energie te krijgen

Zou jij wel wat meer dynamiek kunnen gebruiken maar weet je niet hoe je dat voor elkaar moet krijgen? Heb je al van alles geprobeerd, maar lukt het je niet om je energie op te krikken? Hole 18 herkent en erkent het probleem en helpt je om dynamischer door het leven te gaan. Deze 8 tips helpen je om meer energie te krijgen.

#1 Werk aan je ritme

Je dagelijkse ritme is erg belangrijk voor een energiek leven. Veel mensen denken dat ze hun energietekort aan kunnen vullen door lang te slapen. Niets is minder waar. Lang slapen kan je juist suffig maken. Het is veel belangrijker om een vast slaapritme aan te nemen. Ga elke avond ongeveer op dezelfde tijd naar bed, zorg voor ideale slaapomstandigheden en sta rond dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Het is voor veel mensen voldoende om 8 tot 9 uur te slapen per nacht.

Ook je werkzaamheden overdag kosten minder energie als er een vast ritme in zit. Probeer dagelijks rond dezelfde tijden te eten, te werken en te pauzeren. Het is niet aan te raden om uren achtereen onafgebroken met dezelfde opdracht bezig te zijn. Gun jezelf af en toe wat drinken of ga een frisse neus halen om je batterij op te laden.

Energie krijgen - positief in het leven staan

#2 Leef positief

Negativiteit in je directe omgeving is een echte energiekiller. Mensen die zeuren, een koude of te warme werkplek, het vreet energie. Het is daarom super belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gezonde werkplek hebt, je brengt er heel wat uren door. Zorg er daarnaast voor dat je huis een echt thuis is, een comfortabele plek waar jij je op je gemakt voelt. Probeer een continue stroom aan negatieve mensen af te wenden en omring jezelf met positief ingestelde vrienden. Ontwikkel je passies, ga doen wat je leuk vindt. Kijk of je je talenten om kan zetten in werkzaamheden. Door veel leuke dingen te doen en anderen te helpen, zal je energieker door het leven gaan.

#3 Eet gezond

Voeding is cruciaal voor je energie. Sommige voedingsmiddelen en combinaties geven je direct meer energie, sommige voedingsstoffen geven hun energievoorraad langzamer af, waardoor je langer door kan gaan. Het is ook bekend dat bepaalde voeding en eetpatronen funest zijn voor je energie. Probeer jezelf aan te leren meerdere kleine uitgebalanceerde maaltijden te eten, in plaats van 2 grote hoeveelheden per dag. Wil je meer tips over hoe je meer energie uit je maaltijden kan halen? Praat er eens over met je huisarts, of bezoek een voedingsdeskundige.

Meer energie krijgen - gezonde maaltijd

#4 Drink genoeg

Gezond eten alleen is niet genoeg. Het lichaam moet ook de kans krijgen om de afvalstoffen kwijt te raken. Daarvoor is het erg belangrijk dat je genoeg drinkt, zonder dat je daarbij een overschot aan cafeïne en suikers naar binnen krijgt. Water en natuurlijke thee is gezond, maar de afwisseling is het belangrijkste.

#5 Word fit

Bij een gezonde levenswijze, hoort ook je lichamelijke conditie. Als je krachtige spieren hebt en een goed uithoudingsvermogen, voel je je beter toegerust op de dingen die komen gaan. Er zijn verschillende manieren om aan je conditie en kracht te werken. Teamsporten zijn uitermate geschikt, omdat je tegelijkertijd werkt aan vriendschappen. Wandelen, fitnessen, hardlopen, bootcamp, je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaan verenigingen of clubjes voor. Dus neem die stap naar een fitter leven.

#6 Leeg je hoofd

Ga je gebukt onder veel verantwoordelijkheden? Staat je leven in het teken van stress en overprikkeling? Dat is funest voor je energie. Voor een dynamischer leven is het belangrijk dat je je zorgen kan laten rusten op het moment dat je er toch niks aan kan veranderen. Denk en leef in het nu. Maak je geen zorgen over foute keuzes in het verleden, nu is het moment om eventuele schade te herstellen. Probeer je niet teveel druk te maken over toekomstige problemen, je hebt nog genoeg tijd om er aan te werken.

Zit je ergens mee dat wel nu speelt? Geef het aan bij de betrokken personen, praat erover. Situaties en mensen kunnen niet veranderen als niemand weet dat jij er een probleem mee hebt. En leef niet continu in de hoogste versnelling, maar zorg dat je je lichaam en geest ook de tijd geeft om te herstellen. Lees er meer over in ons blog ‘Hoe krijg je lichaam en geest perfect in balans‘.

Meer energie krijgen - lach veel

#7 Lach veel

Mensen die veel lachen zijn gelukkiger. Lachen ze veel omdat ze gelukkig zijn, of zijn ze gelukkig omdat ze veel lachen? Feit is dat vrolijke mensen beter in hun vel zitten, minder zwaarmoedig over het leven denken en meer energie hebben die ze positief kunnen inzetten. Het voelt misschien onwennig om bewust meer te moeten lachen, maar probeer het eens. Lunch samen met die gezellige collega, ga naar een leuke cabaret voorstelling, zet een slapstick op, of bedenk gekke plannetjes met je kinderen.

#8 Doe met energie aan spelletjes mee

Een laatste tip die we je niet willen onthouden is de volgende: neem de tijd om te spelen. Als je het druk hebt, ben je misschien geneigd om eerst je werkzaamheden af te willen maken, maar dat is lang niet altijd goed. Neem het leven en je werk niet te serieus, hoe belangrijk het ook lijkt. Als je de tijd neemt om bijvoorbeeld spelletjes te spelen met je kinderen, op stap te gaan met vrienden, of een 6 gangen diner voor je familie te maken, krijg je meer energie dan van oneindig lang werken. Contact met je gezin, familie en vrienden is super belangrijk om je energielevel op peil te houden. Verwaarloos je contacten dus niet, samen kunnen jullie de dynamiek van de wereld aan.

1 antwoord
  1. Bjorn
    Bjorn zegt:

    Sporten vind ik echt het aller aller allerbelangrijkst. Als je fit bent en sterke spieren hebt zit je een stuk prettiger in je vel en kan je enthousiast meedoen met activiteiten. In mijn ogen begint het allemaal bij een gezonde en sportieve levensstijl.

Reacties zijn gesloten.