7 tips voor het bevorderen van de gezondheid van werknemers

Het is nu belangrijker dan ooit om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Met de groeiende vergrijzing, langer moeten doorwerken en grote concurrentie op de arbeidsmarkt is een gezonde werknemer cruciaal. Door je te focussen op de gezondheid van werknemers kan het ziekteverzuim verlaagd worden, verlaag je de kans op verloop en geef je de werknemers meer motivatie en voldoening in hun werk. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers gezond houdt? We geven je een aantal tips voor een goed gezondheidsbeleid op het werk om de gezondheid van werknemers te bevorderen.

Staan om de gezondheid te bevorderen

Bijna alle werknemers besteden een groot deel van hun werkdag achter hun bureau. Zo lang zitten is funest voor de gezondheid en brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om naar een manier te kijken om dit patroon te doorbreken. Probeer bijvoorbeeld eens staand te werken. Met de aanschaf van enkele staande bureaus hebben jouw werknemers de mogelijkheid om een gezondere keus te maken voor hun werkdag.

Toch liever de bureaus houden zoals ze zijn? Zorg er dan voor dat er ruimte is voor een ‘sitting break’, waarbij medewerkers de kans hebben om even op te staan en rond te lopen.

Een gezond en groen kantoor

Een gezonde werkomgeving begint met een schoon en hygiënisch kantoor. Zorg er dus voor dat het kantoor regelmatig schoongemaakt wordt, maar ook dat alle werknemers hun eigen verantwoordelijkheid nemen om het kantoor schoon te houden.

Daarnaast is een frisse lucht in het kantoor ook erg belangrijk. Zorg er dus niet alleen voor dat de ruimtes voldoende geventileerd zijn, maar ook dat er voldoende planten in het kantoor staan. Bepaalde planten kunnen namelijk zorgen voor een schonere lucht en meer zuurstof, wat de gezondheid van werknemers kan bevorderen. Daarnaast is bewezen dat de aanwezigheid van groen en planten een kalmerend effect heeft. Ook voor de mentale gezondheid van werknemers hebben planten dus een positief effect.

Gezondheid bevorderen met een actieve levensstijl

Minder zitten is natuurlijk al een goed begin, maar wat echt zoden aan de dijk zet zijn kleine gewoontes om een actieve levensstijl te stimuleren. Moedig medewerkers bijvoorbeeld aan om de trap te nemen in plaats van de lift.

Samen activiteiten ondernemen werkt ook stimulerend. Je zou bijvoorbeeld diverse sportactiviteiten kunnen organiseren voor werknemers zoals samen hardlopen of een fitness bootcamp doen in een park in de buurt. Een andere activiteit die ze samen zouden kunnen doen is een stappenteller competitie. Elke werknemer krijgt een stappenteller en degene met de meeste stappen aan het einde van de dag wint! Een leuke manier om een gezonde en actieve levensstijl te stimuleren.

Zorg er ook voor dat beweging onderdeel wordt van dagelijkse routines en het kantoorleven. Probeer eens een actieve vorm van team building met het team performance programma van Hole 18. Zo ben je zelfs tijdens team building volop in beweging!

Gezondheid bevorderen doe je samen

Gelukkig staan werknemers er niet alleen voor en kunnen ze op elkaar leunen voor steun. Ze kunnen dus niet alleen samen sportieve activiteiten doen voor een gezond lichaam, maar bijvoorbeeld ook samen vrijwilligerswerk doen voor een gezonde geest.

Zorg ervoor dat je ook het goede voorbeeld geeft als manager of werkgever en deel mee in de activiteiten. Gedeelde smart is immers halve smart! Daarnaast heb je als manager of werkgever ook de optie om programma’s binnen het bedrijf op te zetten om gezondere keuzes te stimuleren. Bijvoorbeeld een programma om te stoppen met roken of voedingsadvies.

Mentale gezondheid bevorderen

Gezondheid bevorderen houdt niet op bij fysieke gezondheid, maar omslaat ook de mentale gezondheid. Als medewerkers niet lekker in hun vel zitten, heeft dit ook een grote invloed op hun functioneren. Besteed dus ook aandacht aan de mentale staat van de werknemers. Wat zijn hun ambities, dromen en doelen en hoe kunnen ze deze bereiken?

Neem ook eens een ‘mental health break’! Haal alle stress en drukte weg, zet de computers uit en maak ruimte voor een meditatie oefening, yoga of een goede dagdroom sessie. Even een moment van mentale rust om vervolgens weer verder te gaan met de dagelijkse routine.

De rol van voeding in een gezondheidsbeleid

Een gezonde levensstijl begint bij een gezonde voeding. Zorg er dus voor dat er voldoende gezonde snacks en voeding beschikbaar is voor de werknemers. Maak je werknemers er ook bewust van wat gezonde keuzes zijn voor maaltijden buiten werktijd en waarom het belangrijk is. Schakel bijvoorbeeld de hulp van een diëtiste in voor een workshop.

Ook is water een cruciaal onderdeel van gezonde voeding. Zorg er dus voor dat er voldoende schoon en koel water beschikbaar is. Bijvoorbeeld door een waterkoeler te installeren op een plek die duidelijk zichtbaar is vanuit het kantoor. Dit stimuleert werknemers om voor water te kiezen in plaats van frisdranken of koffie.

Gezondheid bevorderen stopt niet buiten werktijd

Een gezonde balans tussen werk en vrije tijd is ook erg belangrijk voor het functioneren en de gezondheid van werknemers. Zorg dus ook voor voldoende stimulering buiten werktijden. Organiseer gezellige borrels of gezamenlijke lunches zodat er ook voldoende sociale stimulans is tussen werknemers.

Stimuleer werknemers ook om niet te veel over te werken en zelf de balans tussen werk en vrije tijd gezond te houden. Dit kun je stimuleren door ze voor te lichten over het belang van vaste routines en rituelen, maar ook van een goede nachtrust. Zo zijn werknemers zowel tijdens als na werktijd gezond bezig!