10 tips om goed leiding te geven

In de hiërarchie van iedere organisatie vinden we managers. Zij zijn de formele leidinggevenden van een team, van een afdeling. Zij hebben tot taak om hun team doelgericht te laten presteren. Hun functie als manager kunnen zij op allerlei manieren verkregen hebben. Hetzij van buitenaf, hetzij door te groeien binnen het bedrijf.

Goed leiderschap is een persoonlijke kwaliteit. Mensen kunnen hier natuurlijk in groeien, maar het is onafhankelijk van de positie in de hiërarchie. En daar gaat het binnen de organisatie helaas nog wel eens mis. Nee, een manager is niet altijd een goede leider.

Wat maakt iemand een goede leider?

Goed leidinggeven is te leren. Het is daarom goed om de volgende 10 tips goed tot je door te laten dringen. Immers, wie zijn eigen sterke en zwakke punten (er)kent, is op weg om een goede leider te worden. In onze trainingen kun je er vervolgens veel meer over leren.

10 Tips voor goed leiderschap op een rijtje

Welke zijn onze 10 tips voor goed leiderschap?

 1. Voor goed leidinggeven heb je visie nodig.
 2. Een goede leider motiveert en inspireert het team.
 3. Leiderschap is dienstbaarheid.
 4. Delegeren is ruimte en verantwoordelijkheid geven.
 5. Doorgroeien laat het team opbloeien.
 6. Een goede leider zoekt en maakt contact.
 7. Veiligheid is een basiswaarde voor ieder mens, ook binnen je team.
 8. Heldere en eenduidige besluitvorming hoort bij het leiden.
 9. Goed voorbeeld doet goed volgen.
 10. Persoonlijke groei kun je ook als leider altijd blijven nastreven.

De visie van de goede leider

Een goede leider kent de visie van de organisatie, zijn of haar persoonlijke visie èn de visie van de teamleden. Door deze doelgericht bij elkaar te brengen, worden de vruchten van goed leiderschap zichtbaar.

De visie moet helder worden geformuleerd en gedeeld. Immers, als alle neuzen binnen het team dezelfde kant op staan, is het doel bereikbaar.

Goed leidinggeven aan het team

Een leider is afhankelijk van zin of haar team. De prestatie moet immers sámen neergezet worden. De leider is de motiverende, inspirerende factor in het geheel.

 • Door je als leider dienstbaar op te stellen,
 • door op een professionele manier de taken en bevoegdheden te verdelen,
 • door je medewerkers te laten groeien en bloeien,

open je als een goede leider deuren binnen je team. Je bouwt het team op en biedt hen een gezonde en veilige werkomgeving. De organisatie plukt de smakelijke vruchten van goed leidinggeven.

Voorbeeldige besluitvorming

Een goede leider neemt heldere besluiten. Heeft iemand de kwaliteit van besluitvorming, naast de eerder genoemde aspecten, dan is een leider geboren. Door zelf het goede voorbeeld te geven, kun je een heel team – ja, zelfs een hele organisatie – op sleeptouw nemen. Een goed voorbeeld is in zichzelf namelijk al motiverend en inspirerend.

En natuurlijk is geen mens volmaakt. Ook voor de leider zelf blijft persoonlijke groei in de functie noodzakelijk. Als jij je als leider daarop blijft trainen, is een toekomst van goed leiderschap voor je weggelegd.